Jota s kislo repo je prav tako odliฤna, kot ฤe jo pripravimo s kislim zeljem. Skuhamo jo lahko v enem loncu; kuhali jo bomo pribliลพno uro in pol in, ker je zelo dobra, pojedli v petih minutah. ฤe ลพelite, lahko Izpustite mesne sestavine, kot so vrลกiฤki, in uporabite veganske ali vegetarijanske nadomestke, kot so tofu ali ฤiฤerikini koลกฤki.
Sestavine za joto s kislo repo
- 600 g fiลพola
- 600 g krompirja
- 1 kg kisle repe
- 400 g suhih in prekajenih vrลกiฤkov
- 2 veliki ฤebuli
- 5 strokov ฤesna
- ลกopek peterลกilja
- steblo zelene
- lovorjev list
- majaron
- timijan
- 1 ลพliฤka sladke rdeฤe paprike
- sol
- poper
- 0,3 dcl oljฤnega olja ali dve ลพlici svinjske masti
Postopek
1Zveฤer namoฤimo fiลพol. V veฤjem loncu, v katerem boste kuhali joto, na masti ali olju popraลพimo sekljano ฤebulo, in sicer toliko ฤasa, da se zmehฤa. Ko je ฤebula narejena, dodamo sesekljan ฤesen, narezano zeleno in polovico peterลกilja. Ko ฤesen zadiลกi, v lonec dodamo na koลกฤke narezano suho meso, malo poduลกimo in zalijemo z vodo. Dodamo namoฤen fiลพol in lovor ter kuhamo pol ure.
2Po pol ure v lonec dodamo ลกe olupljen in na kocke narezan krompir. Zaฤinimo s soljo, poprom in vsemi zaฤimbami. Kuhamo ลกe pol ure, da se krompir in fiลพol zmehฤata.
3Na koncu dodamo ลกe kislo repo, ki jo malo nareลพemo in, ฤe je prekisla, tudi malo operemo. Na zmernem ognju odkrito kuhamo ลกe pol ure. ฤe je premalo tekoฤine, jo dodamo, vmes pa veฤkrat premeลกamo, da se jota ne prismodi.
4ฤe je jota preredka, iz lonca vzamemo malo krompirja in fiลพola, ju spasiramo in vrnemo v lonec. Jota pa bo, seveda, ลกe boljลกa naslednji dan.