Jota s kislo repo

Znam svetuje

Jota s kislo repo je prav tako odlična, kot če jo pripravimo s kislim zeljem. Skuhamo jo lahko v enem loncu; kuhali jo bomo približno uro in pol in, ker je zelo dobra, pojedli v petih minutah. Če želite, lahko Izpustite mesne sestavine, kot so vršički, in uporabite veganske ali vegetarijanske nadomestke, kot so tofu ali čičerikini koščki.

Jota s kislo repo in njen okus

Jota s kislo repo je gosta in srčna jed, ki združuje bogate okuse različnih sestavin. Okus je poln in kompleksen, z značilno rahlo kislostjo, ki jo prispeva kisla repa. Kombinacija dimljenega mesa, suhih vršičkov, zelišč ter zelenjave ustvari globok okus, ki spominja na prekajene arome obogatene z zelišči, predvsem majaronom in timijanom.

Dodatek česna in čebule prinese rahlo pikantnost, medtem ko krompir in fižol dopolnjujeta teksturo jedi s svojo nežno kremasto strukturo. Jed je hkrati topla, nasitna in izjemno okusna.

Hranila v joti s kislo repo

Recept za joto s kislo repo vsebuje različna hranila, ki jih prispevajo sestavine v jedi. Tu je pregled ključnih hranil:

  1. Ogljikovi hidrati:
    • Fižol, krompir in kisla repa vsebujejo ogljikove hidrate, ki so glavni vir energije.
  2. Beljakovine:
    • Beljakovine so prisotne v fižolu, vršičkih in morebitnih drugih mesnih dodatkih, ki so del recepta. Beljakovine so pomembne za rast, obnovo tkiv in delovanje telesa.
  3. Maščobe:
    • Oljčno olje ali svinjska mast prispevata maščobe v jedi, ki so pomembne za absorpcijo nekaterih vitaminov ter za energetski vir.
  4. Vitamini in minerali:
    • Zelenjava, kot so čebula, krompir, zelena in kisla repa, prispevajo različne vitamine in minerale, kot so vitamin C, vitamin A, vitamin K, folat, kalij, železo in magnezij.
  5. Vlaknine:
    • Fižol, krompir in zelenjava vsebujejo vlaknine, ki so pomembne za prebavo, občutek sitosti in uravnavanje krvnega sladkorja.
  6. Antioksidanti:
    • Zelenjava in začimbe, kot so peteršilj, timijan, majaron, vsebujejo antioksidante, ki pomagajo zaščititi celice pred oksidativnim stresom.

Prehranska vrednost jote s kislo repo

Približna prehranska vrednost za eno porcijo (recept zadostuje za 4 porcije):

  • Energija: Približno 450-500 kcal
  • Beljakovine: Približno 25-30 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 60-70 g
    • od tega sladkorji: Približno 10-15 g
  • Maščobe: Približno 10-15 g
    • od tega nasičene maščobe: Približno 2-5 g
  • Prehranske vlaknine: Približno 10-15 g
  • Sol: Približno 500-700 mg

Jota s kislo repo je hranljiva jed z uravnoteženim vnosom beljakovin iz fižola, ogljikovih hidratov iz krompirja ter vlaknin iz zelenjave, ki prispevajo k občutku sitosti. Sestavine vključujejo tudi pomembne minerale, kot so kalij, železo in magnezij, ter vitamine, predvsem vitamin C in A, ki podpirajo imunski sistem in zdravje kože.

Sestavine za joto s kislo repo

  • 600 g fižola
  • 600 g krompirja
  • 1 kg kisle repe
  • 400 g suhih in prekajenih vršičkov
  • 2 veliki čebuli
  • 5 strokov česna
  • šopek peteršilja
  • steblo zelene
  • lovorjev list
  • majaron
  • timijan
  • 1 žlička sladke rdeče paprike
  • sol
  • poper
  • 0,3 dcl oljčnega olja ali dve žlici svinjske masti

Postopek

1Zvečer namočimo fižol. V večjem loncu, v katerem boste kuhali joto, na masti ali olju popražimo sekljano čebulo, in sicer toliko časa, da se zmehča. Ko je čebula  narejena, dodamo sesekljan česen, narezano zeleno in polovico peteršilja. Ko česen zadiši, v lonec dodamo na koščke narezano suho meso, malo podušimo in zalijemo z vodo. Dodamo namočen fižol in lovor ter kuhamo pol ure.

2Po pol ure v lonec dodamo še olupljen in na kocke narezan krompir. Začinimo s soljo, poprom in vsemi začimbami. Kuhamo še pol ure, da se krompir in fižol zmehčata.

3Na koncu dodamo še kislo repo, ki jo malo narežemo in, če je prekisla, tudi malo operemo. Na zmernem ognju odkrito kuhamo še pol ure. Če je premalo tekočine, jo dodamo, vmes pa večkrat premešamo, da se jota ne prismodi.

4Če je jota preredka, iz lonca vzamemo malo krompirja in fižola, ju spasiramo in vrnemo v lonec. Jota pa bo, seveda, še boljša naslednji dan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite