Jota s kislo repo

Znam svetuje

Jota s kislo repo je prav tako odlična, kot če jo pripravimo s kislim zeljem. Skuhamo jo lahko v enem loncu; kuhali jo bomo približno uro in pol in, ker je zelo dobra, pojedli v petih minutah. Če želite, lahko Izpustite mesne sestavine, kot so vršički, in uporabite veganske ali vegetarijanske nadomestke, kot so tofu ali čičerikini koščki.

Sestavine za joto s kislo repo

  • 600 g fižola
  • 600 g krompirja
  • 1 kg kisle repe
  • 400 g suhih in prekajenih vršičkov
  • 2 veliki čebuli
  • 5 strokov česna
  • šopek peteršilja
  • steblo zelene
  • lovorjev list
  • majaron
  • timijan
  • 1 žlička sladke rdeče paprike
  • sol
  • poper
  • 0,3 dcl oljčnega olja ali dve žlici svinjske masti

Postopek

1Zvečer namočimo fižol. V večjem loncu, v katerem boste kuhali joto, na masti ali olju popražimo sekljano čebulo, in sicer toliko časa, da se zmehča. Ko je čebula  narejena, dodamo sesekljan česen, narezano zeleno in polovico peteršilja. Ko česen zadiši, v lonec dodamo na koščke narezano suho meso, malo podušimo in zalijemo z vodo. Dodamo namočen fižol in lovor ter kuhamo pol ure.

2Po pol ure v lonec dodamo še olupljen in na kocke narezan krompir. Začinimo s soljo, poprom in vsemi začimbami. Kuhamo še pol ure, da se krompir in fižol zmehčata.

3Na koncu dodamo še kislo repo, ki jo malo narežemo in, če je prekisla, tudi malo operemo. Na zmernem ognju odkrito kuhamo še pol ure. Če je premalo tekočine, jo dodamo, vmes pa večkrat premešamo, da se jota ne prismodi.

4Če je jota preredka, iz lonca vzamemo malo krompirja in fižola, ju spasiramo in vrnemo v lonec. Jota pa bo, seveda, še boljša naslednji dan.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite