Jota s kislo repo

Znam svetuje

Jota s kislo repo je prav tako odliฤna, kot ฤe jo pripravimo s kislim zeljem. Skuhamo jo lahko v enem loncu; kuhali jo bomo pribliลพno uro in pol in, ker je zelo dobra, pojedli v petih minutah. ฤŒe ลพelite, lahko Izpustite mesne sestavine, kot so vrลกiฤki, in uporabite veganske ali vegetarijanske nadomestke, kot so tofu ali ฤiฤerikini koลกฤki.

Sestavine za joto s kislo repo

  • 600 g fiลพola
  • 600 g krompirja
  • 1 kg kisle repe
  • 400 g suhih in prekajenih vrลกiฤkov
  • 2 veliki ฤebuli
  • 5 strokov ฤesna
  • ลกopek peterลกilja
  • steblo zelene
  • lovorjev list
  • majaron
  • timijan
  • 1 ลพliฤka sladke rdeฤe paprike
  • sol
  • poper
  • 0,3 dcl oljฤnega olja ali dve ลพlici svinjske masti

Postopek

1Zveฤer namoฤimo fiลพol. V veฤjem loncu, v katerem boste kuhali joto, na masti ali olju popraลพimo sekljano ฤebulo, in sicer toliko ฤasa, da se zmehฤa. Ko je ฤebula  narejena, dodamo sesekljan ฤesen, narezano zeleno in polovico peterลกilja. Ko ฤesen zadiลกi, v lonec dodamo na koลกฤke narezano suho meso, malo poduลกimo in zalijemo z vodo. Dodamo namoฤen fiลพol in lovor ter kuhamo pol ure.

2Po pol ure v lonec dodamo ลกe olupljen in na kocke narezan krompir. Zaฤinimo s soljo, poprom in vsemi zaฤimbami. Kuhamo ลกe pol ure, da se krompir in fiลพol zmehฤata.

3Na koncu dodamo ลกe kislo repo, ki jo malo nareลพemo in, ฤe je prekisla, tudi malo operemo. Na zmernem ognju odkrito kuhamo ลกe pol ure. ฤŒe je premalo tekoฤine, jo dodamo, vmes pa veฤkrat premeลกamo, da se jota ne prismodi.

4ฤŒe je jota preredka, iz lonca vzamemo malo krompirja in fiลพola, ju spasiramo in vrnemo v lonec. Jota pa bo, seveda, ลกe boljลกa naslednji dan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite