Domača kremna gobova juha z jurčki – okus gozda v eni žlici

Znam svetuje

Domača kremna gobova juha z jurčki je topla jesenska klasika, ki s svojim vonjem in okusom spomni na sprehod po gozdu. Gosta, aromatična in svilnato kremasta juha združuje sveže jurčke, nekaj korenaste zelenjave in kapljico smetane – iz njih nastane prava jesenska toplina v eni žlici. Postrežena s hrustljavim kruhom ali z rezinami popečenih gob bo navdušila vsakogar, ki ljubi naravne, pristne okuse.

Sestavine za domačo kremno gobovo juho z jurčki (za 4 osebe)

  • 400 g svežih jurčkov (lahko tudi mešane gobe: lisičke, štorovke, marele …)
  • 1 večja čebula
  • 2 korenčka
  • 1 manjši kos gomoljne zelene
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica moke
  • 1,2 l zelenjavne ali goveje jušne osnove
  • 1 lovorjev list
  • 1 vejica timijana ali nekaj listov peteršilja
  • 1 dcl sladke smetane za kuhanje
  • sol
  • poper
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • po želji: popečene rezine jurčkov ali kruhovi krutoni za okras

Postopek

1Gobe nežno očistite z vlažno krpo in narežite na koščke. Če uporabljate suhe gobe, jih prej namočite v topli vodi za približno 30 minut in vodo prihranite za osnovo.

2Na olju in maslu počasi popražite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte korenček, zeleno in česen ter pražite še nekaj minut, da zadiši.

3Dodajte gobe in jih pražite 10 minut, da spustijo vodo in se rahlo obarvajo. Nato dodajte moko in pražite še minuto, da dobi rahlo oreškast vonj.

4Prilijte vročo jušno osnovo, dodajte lovor in timijan ter kuhajte 25–30 minut na zmernem ognju, dokler se vse sestavine lepo ne zmehčajo in združijo v bogato osnovo.

5Juho delno zmiksajte s paličnim mešalnikom, da postane kremasta, a ohrani nekaj koščkov gob za teksturo. Vmešajte smetano in po potrebi razredčite z malo osnove.

6Pred serviranjem pokapljajte z nekaj limoninega soka, potresite s svežim peteršiljem in dodajte rezine popečenih jurčkov za čudovit zaključek.

Nasveti za popolno kremno gobovo juho

• Najbolj aromatična bo iz svežih jurčkov, vendar bo odlična tudi z mešanimi gozdnimi gobami.
• Za še več okusa dodajte žličko sušenih gob – prej jih namočite in uporabite tudi vodo od namakanja.
• Če želite bolj bogato različico, dodajte žlico belega vina med praženjem gob.
• Namesto smetane lahko uporabite malo kisle smetane ali kokosove smetane za lažjo, a kremasto teksturo.
• Juho postrezite s hrustljavimi krutoni ali popečenim domačim kruhom – popolna kombinacija za hladne dni.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kakšne gobe so najboljše za kremno gobovo juho?

Jurčki so najbolj aromatični, a lahko uporabite tudi mešanico z lisičkami, marelami ali šampinjoni. Pomembno je, da so sveže in čvrste.

Lahko uporabim zamrznjene gobe?

Da, vendar jih predhodno odtajajte in odcedite. Juho bodo naredile nekoliko bolj tekočo, zato dodajte manj osnove ali malo več moke.

Kako dosežem res kremasto teksturo?

Del gob pustite cele, drugo polovico pa zmiksajte s paličnim mešalnikom. Na koncu dodajte malo smetane – to zagotovi svilnato strukturo in bogat okus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite