Mongolska govedina je enostavna za pripravo in ponuja slastno kombinacijo slanih in sladkih okusov. Zaฤnemo s soฤnim govejim mesom, narezanim na tanke trakove, ki se nato marinira v meลกanici sojine omake, ostrigove omake, riลพevega kisa, ฤesna in rjavega sladkorja. Marinada ne samo oplemeniti okus mesa, ampak ga tudi neลพno zmehฤa, kar zagotavlja izjemno soฤnost in neustavljivo mehkobo.
Nato govedino popeฤemo na vroฤem olju, da se lepo zapeฤe in dobi hrustljavo skorjo. Dodamo narezano zelenjavo, kot so paprika, ฤebula in korenje, ki dodajo sveลพino, barvitost ter ravnovesje k jedi. Konฤni dotik pa je dodatek sveลพih zeliลกฤ, kot sta koriander ali peterลกilj, ki jedu dodajo osveลพujoฤo noto. Mongolska govedina se postreลพe z duลกenim riลพem ali rezanci, ki absorbirajo vse okuse in ustvarijo popolno kombinacijo.
Sestavine za mongolsko govedino
- 500 g govejega mesa (najbolje je uporabiti goveje zrezke)
- 2 ลพlici sojine omake
- 2 ลพlici ostrigove omake
- 2 ลพlici rjavega sladkorja
- 2 ลพlici riลพevega kisa
- 3 stroke ฤesna, sesekljani
- 1 ฤebula, narezana na rezine
- 2 korenฤka, narezana na tanke trakove
- 1 rdeฤa paprika, narezana na trakove
- 4 ลพlice rastlinskega olja
- sol po okusu
- sveลพe sesekljan peterลกilj ali koriander za garniranje
Postopek
1Goveje meso nareลพite na tanke trakove, nasprotno od vlaken mesa. V majhni posodi zmeลกajte sojino omako, ostrigovo omako, rjavi sladkor, riลพev kis in sesekljan ฤesen, da dobite omako.
2V veliki ponvi ali woku segrejte 2 ลพlici rastlinskega olja na visoki temperaturi. Dodajte narezano goveje meso v vroฤo ponev in ga praลพite 2-3 minute, dokler meso ne postane rjavo. Odstranite meso iz ponve in ga postavite na kroลพnik.
3V isti ponvi segrejte preostali 2 ลพlici rastlinskega olja. Dodajte narezano ฤebulo, korenฤek in rdeฤo papriko v ponev ter praลพite 3-4 minute, dokler zelenjava ne postane mehka.
4Vrnite meso v ponev in prelijte z omako, ki ste jo pripravili prej. Dobro premeลกajte, da se meso in zelenjava enakomerno prepojijo z omako. Kuhajte ลกe 2-3 minute, da se omaka zgosti in meso dokonฤno skuhano.
5Po potrebi dodajte sol po okusu.
6Postrezite mongolsko govedino na kroลพniku in jo posujte s sveลพe sesekljanim peterลกiljem ali koriandrom za dodaten okus.