Milijonska juha – zlata klasika, ki pogreje dušo in telo

Znam svetuje

Milijonska juha – zlata klasika, ki pogreje dušo in telo, je ena najbolj priljubljenih domačih jedi na žlico, poznana po svoji hitri pripravi in blagodejnem učinku. Ime je dobila po “milijonih” drobnih zrn pšeničnega zdroba in koščkov jajca, ki plavajo v zlato-rumeni tekočini. Ta krepčilna juha je idealna rešitev za hladne dni, lažje večerje ali kot tolažilni obrok, ko potrebujemo nekaj domačega in poznanega. Zaradi sladkastega okusa korenčka jo obožujejo tudi otroci.

Sestavine za milijonsko juho (za 4 osebe)

  • 3 srednje veliki korenčki (približno 250 g)
  • 3 žlice pšeničnega zdroba
  • 1,2 litra zelenjavne ali kokošje jušne osnove (lahko tudi voda z domačo jušno osnovo)
  • 20 g masla (približno 1 zvrhana žlica)
  • 2 jajci
  • 1 žlička soli (prilagodite okusu)
  • ščepec sveže mletega popra
  • šopek svežega peteršilja
  • po želji: ščepec muškatnega oreščka za polnejši okus

Postopek

1Korenje operite, ostrgajte in na drobno naribajte. To je ključno za pravo teksturo juhe. V loncu na srednjem ognju stopite maslo. Pazite, da se ne zažge.

2Na stopljeno maslo stresite naribano korenje. Pražite ga 3–4 minute in vmes večkrat premešajte. Praženje na maščobi sprosti karoten in naravno sladkobo korenja, kar juhi da značilno lepo oranžno barvo in polnejši okus.

3Korenju dodajte pšenični zdrob in na hitro premešajte (le 30 sekund), da se prepoji z maslom, nato takoj zalijte z vročo jušno osnovo ali vodo. S tem preprečite nastanek grudic.

4Juho zavrite, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte 10–12 minut, da se zdrob zmehča. Vmes solite, poprajte in po želji dodajte ščepec muškatnega oreščka.

5V skodelici z vilicami razžvrkljajte jajci. Ko je juha kuhana, jo odstavite z ognja ali močno zmanjšajte temperaturo (juha ne sme divje vreti). Med stalnim mešanjem z metlico počasi, v tankem curku, vlivajte jajca v juho, da nastanejo nežne jajčne “krpice”.

6Juho pustite stati 2 minuti, da jajca zakrknejo. Pred serviranjem bogato potresite s sveže nasekljanim peteršiljem.

Nasveti za najboljšo milijonsko juho

• Nikoli ne preskočite koraka praženja korenja na maslu. Maščoba je topilo za vitamin A (iz korenja), hkrati pa to juhi da tisto pravo, domačo aromo, ki je z kuhanjem v vodi ne dosežete.
• Če se bojite grudic zdroba, ga lahko vmešate v juho šele, ko ta že vre, tako da ga potresate kot dež in medtem hitro mešate.
• Količino zdroba prilagodite željam. Za redkejšo juho uporabite 2 žlici, za gosto enolončnico pa 4.
• Za imunski sistem lahko v zadnji fazi dodate še malo naribanega ingverja ali kurkume.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim pirin zdrob?

Seveda. Pirin zdrob je odlična, hranljiva alternativa pšeničnemu. Postopek priprave ostaja enak, le okus bo morda malenkost bolj oreškast.

Kako doseči, da so jajca v juhi puhasta?

Skrivnost je v tem, da jajca vlivate v vročo, a ne divje vročo juho, in sicer v zelo tankem curku. Če želite večje, bolj “konkretne” cmozke, jajc ne razžvrkljajte preveč in mešajte počasneje. Za “meglico” pa mešajte hitro.

Lahko juho pogrejem naslednji dan?

Milijonsko juho je najbolje postreči svežo. Če stoji (ali se hladi in pogreva), zdrob popije vso tekočino in juha postane zelo gosta, skoraj kot žganci. Če jo morate pogreti, ji boste morali obvezno doliti nekaj vode ali jušne osnove.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite