Ozimnica
Vložen čemaž v soli
Vložen čemaž v soli je enostaven postopek, kako shranimo čemaž za čas, ko ga v naravi ne najdemo. Fermentacija doma je zanimiv in ustvarjalen...
Zelišča in začimbe
Preveč slana jed?
Julijana -
Poznamo več vrst in oblik soli. Morska, kamena, groba, fino mleta … Vsaka ima svoj karakter in če jih ne poznamo, lahko hitro naredimo...
Zelenjavne jedi
Fermentirani popki čemaža
S tem enostavnim receptom lahko ohranimo čemaž za obdobje, ko v naravi ne raste. Popke fermentiramo v slanici in jim po okusu lahko dodamo...
Zelenjavne jedi
Fermentirani čemaž
Fermentacija je naraven, najstarejši in najbolj enostaven proces, kako shraniti zelenjavo za ozimnico. Uporabljali so jo že Babilonci in stari Egipčani. Pri nas jo...
Zelišča in začimbe
Sol naša vsakdanja
Alenka -
Kaj bi brez soli, si je resnično težko predstavljati. Seveda so jo prvi spoznali ljudje, živeči ob morjih, a se je po trgovskih poteh...
Ozimnica
Domača paradižnikova mezga
Paradižnikova mezga ali paradižnikova pasta je pravzaprav paradižnikov koncentrat, ki ga uporabljamo v različnih jedeh, juhah, omakah, polivkah za testenine in podobno. Lahko jo...
Ozimnica
Makedonski ajvar
Brez ajvarja si težko predstavljamo pravo pojedino z žara, recept za najboljši ajvar pa si lastijo tako Srbi kot Makedonci. Pravijo, da je najboljši...
Ozimnica
Posušeni paradižniki v olju
Na soncu posušeni paradižniki, vloženi v oljčnem olju z začimbami, ki jih imate radi, vam tudi sredi zime pričarajo okuse poletja. Postrežemo jih lahko z...
Morske jedi / ribe
Pečene sardele v pečici
Sardele so najboljše, če so res sveže, te prepoznamo po temu, da imajo čvrst trup srebrne barve, vonj po morju in bistre oči. So...
Morske jedi / ribe
Pečene sardele
Sardele so okusne in zdrave ribe, ulovljene v našem morju, bogate z omega 3 maščobami, ki so koristne za naše zdravje. Pri pripravi ne...