Bučni pire

Znam svetuje

Bučni pire, ki ga lahko ponudimo kot prilogo ali, kar je še bolje, uporabimo v številnih sladkih, pa tudi slanih jedeh. Muškatna buča je najbolj uporabna za juhe, omake, rižote in sladice. Maslena buča za peciva, pite, marmelade, njoke in tudi juhe. Hokaido buča, ki vsebuje najmanj vode, pa za njoke in juhe.

Sestavine

  • buča (muškatna, maslena, hokaido)

Postopek

1Bučo prerežemo na polovico in ji odstranimo semena in sredico. Ker je olupek buč neužiten, jo olupimo – pri lupljenju smo previdni, saj je olupek precej trd. Izjema je hokaido buča – njen olupek je užiten in je ni potrebno lupiti. Pire lahko pripravimo na tri načine: s kuhanjem v vodi, kuhanjem na sopari ali pečenjem v pečici.

2Čas kuhanja ali peke je odvisen od velikosti koščkov, zato jih med termično obdelavo večkrat preverimo. Buča je za pripravo pireja pripravljena, ko koščki postanejo čisto mehki in jih z vilicami z lahkoto pretlačimo.

3V pečici: Bučo narežemo na koščke in damo na pladenj, obložen s peki papirjem. Pečico segrejemo na 200°C in bučo pečemo približno 30 minut.

4Kuhanje v vodi: Na koščke narezano bučo damo v lonec in zalijemo z vodo, da je pokrita. Pokrijemo in kuhamo do mehkega, 15 do 20 minut. Na tak način pripravljen pire bo najbolj voden, če ga bomo uporabljali za pripravo njokov ali sladic, zato priporočamo, da spasiranega damo v čisto krpo in iz njega iztisnemo vodo.

5Na sopari: Tako kuhana buča ohrani največ vitaminov in mineralov, saj se kuha na nižji temperaturi, traja pa nekoliko dlje. Bučo kuhamo v soparniku, če ga nimamo, pa si pomagamo s kovinskim cedilom. Damo ga nad posodo, v katero damo dva prsta vode, v cedilo damo bučo, pokrijemo in pustimo, da se kuha do mehkega. Nad soparo kuhamo bučo približno 30 minut.  

6Katerikoli način termične obdelave bomo uporabili, nadaljnji postopek je vedno enak. Še tople koščke buče damo v visoko in ozko posodo in zmiksamo v gladek pire. Če nam ostajajo koščki, pire pretlačimo čez gosto cedilo.

7Pire ohladimo in uporabimo v priljubljenem receptu. Ker so buče po navadi zelo velike in jih bomo težko porabili v enem dnevu, lahko pire tudi zamrznemo. Bučnega pireja ne začinimo, saj bo tako vsestransko uporaben.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite