Mesne jedi
Polnjene mesne kroglice
Polnjene mesne kroglice odlične popestrijo jedilnik. Napolnimo jih z oljkami, povaljamo v drobtinah in hitro ustvarimo slastne, majhne, nasitne kroglice. Polnjene mesne kroglice in...
Priloge
Tapenada – namaz iz oljk
Ljubitelji oljk boste nad tapenado navdušeni. Tapenada je namreč namaz iz oljk, ki se odlično poda h kozarčku rujnega. Sestavine za tapenado - namaz iz...
Morske jedi / ribe
Polnjeni lignji iz pečice
Lignje ali kalamare napolnimo z oljkami, kaprami in lovkami ter jih spečemo v pečici. Sestavine za polnjene lignje iz pečice 1 kg lignjev 50 g kaper v...
Morske jedi / ribe
Hobotnica v solati
Hladna predjed, ki se najbolj prileže poleti. Sestavine 1 hobotnica (približno 1,5 kg)1 lovorjev list1 manjša čebula1 žlička popra v zrnju10 zelenih in črnih oljk2 žlički...
Testenine in rižote
Testenine z jajčevci, rukolo in mehkim belim sirom
Sestavine 200 g testenin1 večji jajčevec250 g češnjevih paradižnikov20 oljkoljčno oljesolpoperčili v prahu (po želji)sveža rukolabeli sir v slaniciparmezan Postopek 1Jajčevec narežemo na kocke, paradižnike prerežemo na...
Zelenjavne jedi
Omaka z jajčevci – caponata
Caponata je še ena značilna sicilijanska jed, sočna in okusna, mešanica ocvrte zelenjave, prepražene s sladkorjem in kisom, ki ji dajeta značilen sladko-kisel okus. Sestavine 500...
Ozimnica
Makedonski ajvar
Brez ajvarja si težko predstavljamo pravo pojedino z žara, recept za najboljši ajvar pa si lastijo tako Srbi kot Makedonci. Pravijo, da je najboljši...
Zelenjavne jedi
Polnjene bučke z zelenjavo
Polnjene bučke so poslastica, pa ne le za ljubitelje zelenjave. Sestavine 2 večji bučki80 g parmezana1 čebula - mlada5 strokov česna4 žlice oljčnega olja1 konzerva koruze1...
Priloge
Solata s koromačem, pomarančami in z oljkami
Koromač sicer najpogosteje uporabljamo kot prilogo, ko ga kuhamo ali pečemo, vendar je izjemno okusen tudi surov v solatah. Sestavine 2 pomaranči200 g zelene solate200 g...
Kruh in testo
Polnozrnat kruh s črnimi oljkami
Omamno dišeči kruh, ki je najboljši kar sam in še topel. Sestavine 350 g polnozrnate moke 150 g bele moke 300 ml mlačne vode ½ kocke kvasa žlička soli ½ žličke...