Veš, kako sprostiti morebitno napetost? Spoznaj učinkovite tehnike!

Znam svetuje

Vsakodnevnemu stresu in izzivom se ne moremo izogniti, lahko pa se naučimo tehnike, kako sprostiti napetost, ki nam bodo prišle prav kot dežnik na deževen dan.   

Tri enostavne tehnike sproščanja, ki jih lahko izvajamo kadarkoli, so naslednje:

1Počasno in zavestno dihanje

Pri počasnem zavestnem dihanju gre za to, da dihamo počasi in zavestno. To pomeni, da se zavedamo vsakega vdiha in izdiha. Pri vdihu občutimo, kako zrak potuje po nosnicah navzgor in napolni pljuča; pri izdihu pa spremljamo, kako zrak skozi nos zapušča našo telo. Med zavestnim dihanjem si lahko pomagamo z afirmacijami, kot so Vdihujem mir in izdihujem tesnobo ali Vdihujem radost in izdihujem jezo. Počasno in zavestno dihanje je enostavna tehnika sproščanja, ki jo lahko opravimo sede ali stoje. Njeni pozitivni učinki so opazni že v nekaj minutah, zato jo lahko izvajamo kadarkoli čez dan.

2Pisanje dnevnika

Pisanje dnevnika je aktivnost, ki sprošča napetost in spodbuja kreativnost. V svoj dnevnik lahko zapisujemo misli in občutke, vanj lahko rišemo ali nalepimo svoje najljubše slike. Pri dnevniku je pomembno to, da sledimo svojemu impulzu in se ne obremenjujemo z, na primer, morebitnimi pravopisnimi napakami ali s stilom izražanja. S tem mu dovolimo, da postane naš najboljši – in vedno dosegljiv – prijatelj, ki hrani naše skrivnosti. Te bodo še bolj na varnem v dnevniku s ključavnico.   

3Glasba

Ko smo napeti, si privoščimo glasbo, ki v nas vzbuja prijetne občutke ali spomine. Ob izbrani glasbi lahko pojemo, plešemo ali skačemo, kar bo še dodatno sprostilo naše telo in misli. Po želji si lahko sestavimo seznam pesmi (play listo), ki nam dvignejo razpoloženje in jih zavrtimo npr. pred odhodom v službo ali pred pomembnim nastopom. To nas bo sprostilo in pripravilo na izzive, ki nam jih prinaša dan.  

Opisane tehnike sproščanja bodo najbolj učinkovite, če jih bomo izvajali redno. Sprotno spročanje napetosti in zavedanje, da jaz zmorem umiriti svoje misli, bo tako izboljšalo kakovost našega vsakdana in s tem našega življenja.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite