Preseži izgovore in uresniči svoje sanje

Znam svetuje

Vsakdo nosi v sebi projekt, cilj ali skrite sanje. Od tega, da uredimo stanovanje, zamenjamo poklic, obiščemo tuje kraje, se naučimo novega jezika, izgubimo nekaj kilogramov, prekinemo (nič več) romantično razmerje, dosežemo najvišje gore sveta ali … Vsakdo ima pravico delati načrte in sanjati; vprašanje pa je, ali si upamo te načrte in sanje tudi uresničiti.

Želje ostanejo želje, dokler ne sklenemo, da jih bomo spremenili v uresničljive cilje. Za to pa potrebujemo odločitev, načrt in vztrajnost. Želja brez akcije je kot suha veja na zdravem drevesu – nujno jo je odžagati. Če se, na primer, želimo naučiti tujega jezika, a ne storimo ničesar, da bi prišlo do tega, je najbolj smiselno, da to (vsaj začasno) izbrišemo iz svojega seznama želja. Na ta način nas bodo nehali pestiti občutki krivde (češ, imam željo, a se ji ne posvečam) in imeli bomo več energije za druge projekte.

Ko se odločimo, da neko željo spremenimo v cilj, potrebujemo vsaj okvirni načrt, kako ta cilj doseči in do kdaj. Pri tem je nujno, da je načrt uresničljiv, drugače nas lahko že sama misel nanj demotivira. Zato je zelo dobrodošlo, da začnemo z majhnimi spremembami in da do cilja ne hitimo; to nam dovoli, da si občasno vzamemo tudi ‘dopust’ od cilja, kar bo ojačalo našo vztrajnost. Če, na primer, opustimo željo po učenju tujega jezika, in se raje odločimo za izgubo nekaj kilogramov, si določimo, kako to doseči (nič več drastičnega stradanja, ampak zgolj opustitev nekaj neprimernih prehranjevalnih navad) in do kdaj (nič več nerealnih časovnih planov, ampak prijazen večmesečni časovni okvir).

Ko spremenimo željo v cilj, moramo nujno opustiti izgovore, kot so: ‘nimam časa’, ‘nimam finančnih sredstev’, ‘nimam podpore s strani domačih’ itd. Take misli nas zadržujejo na mestu in nam ne dovolijo do cilja. Izgovori imajo sicer pomembno nalogo, saj nas varujejo pred naporom, pred napakami in neuspehi, pred kritikami in zasmehovanjem, pred bolečimi spomini in drugimi nevšečnostmi. Zato podrobno preverimo vse svoje izgovore in ugotovili bomo, čemu skušamo ubežati. Nato si razjasnimo, zakaj zasledujemo nek dotični cilj, in če bo ta zakaj dovolj močan, ne bomo več podlegli nobenemu izgovoru. Ko nam je izbrani cilj zares pri srcu, namreč najdemo tako čas kot finance za njegovo uresničitev, in edina podpora, ki jo pri tem potrebujemo, je naša lastna.

Seveda niso vsi cilji uresničljivi, je pa kljub temu prav, da sanjamo in načrtujemo, saj nas to ohranja mlade po srcu. Za cilje, ki jih je moč uresničiti in si jih tudi želimo uresničiti, pa se moramo truditi in premagati izgovore. Vsaka taka zmaga bo tudi odlično vplivala na našo samozavest. Če bi ob tem morda potrebovali usmeritev ali pomoč, se lahko obrnete name in skupaj bomo našli rešitev, ki bo najprimernejša za vas.

Ko določimo cilj in presežemo izgovore, dokažemo sebi in drugim, da jaz zmorem uresničiti vse svoje sanje.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite