Je ljubezen do lastnega telesa trnova pot?

Znam svetuje

Majhni otroci vedo, da je njihovo telo lepo in dragoceno. Ne zapravljajo časa s primerjanjem z ostalimi in se namesto tega raje posvečajo raznovrstnim gibalnim podvigom. Kaj pa odrasli? Smo tudi mi, tako kot oni, imuni na primerjanje ali ne? Se tudi mi zavedamo, kaj vsega je zmožno naše telo, ali se ga sramujemo in skrivamo z ličili in s širokimi oblačili?

Če še nismo sklenili premirja s svojim telesom, so nam lahko v pomoč naslednja tri dejstva.

  1. Popolnost ne obstaja. Razumeti, da perfektna telesa ne obstajajo in da je večina objavljenih slik polepšanih, je prvi korak do sprejemanja svojega nepopolnega telesa. Ozka ramena, široki boki ali ukrivljen nos morda ne sodijo v naš lepotni kanon, – kar mogoče ne velja za tuje kulture in njihove lepotne standarde – , a vseeno služijo svojemu osnovnemu in najpomembnejšemu namenu. To je, da nam omogočajo nemoteno gibanje in normalno življenje. Zato je osredotočanje na drobne telesne “hibice” potrata časa in energije. Raje pomislimo, da so prav te nepopolne malenkosti tiste, ki poudarjajo našo edinstvenost in nas razlikujejo od množice.
  2. Telo govori. Naše telo oziroma njegova forma in stopnja vitalnosti govorita o nas in našem življenjskem stilu. Če večino dneva presedimo pred računalnikom, je naša postava drugačna, kot če pretežni del dneva dvigujemo težke zaboje sadja in zelenjave. Prav tako je očitna razlika med osebo, ki svoj prosti čas preživi v planinah in tisto, ki več ur zabije pred TV ekranom. Zavedanje, da življenjski slog vpliva na psihofizično počutje in da s spremembo navad lahko (do določene mere) spremenimo formo telesa, nam daje priložnost, da to tudi storimo. Na ta način se sami odločimo, kakšno zgodbo bo pripovedovalo naše telo.
  3. Spremembe so neizogibne. Minevanje časa je naravno in prav tako je naravno spreminjanje telesa. Miselnost, da bo telo pri dvajsetih enako kot pri petdesetih, je prav tako nevarna, kot vzvratna vožnja po avtocesti. Z zavedanjem, da je telo podvrženo spremembam zaradi staranja, si lahko po eni strani prihranimo veliko mero nepotrebnega trpljenja, po drugi pa lahko začnemo pravočasno skrbeti zanj. Če se bomo poučili o živilih in oblikah vadbe, ki so v posameznih življenjskih obdobjih najprimernejši za naše telo, ga bomo v procesu spreminjanja še dodatno podprli.

Sprejemanje sebe je temelji kamen srečnega življenja. Prav tako je za zadovoljno življenje ključno, da znamo objeti spremembe, ki jih minevanje časa piše na naše telo. S tem se zavedamo, da jaz zmorem ljubiti svoje telo, ne glede na njegovo vsakokratno formo, in da je odnos, ki ga imamo do svojega telesa, pomembnejši od njegove popolne oblike.

Katjuša Gorela je motivatorka in svetovalka za osebno rast in bolj zadovoljno življenje; inštruktorica »JUICY Golden WOMAN by Savina Atai & Mantak Chia«; svetovalka ob žalovanju in medij za onstranstvo ter angelska intuitivna svetovalka.

Kontakt: Facebookova skupina Čajanka z Dušo ter Instagramova profila katjusa_gorela  in cajanka_z_duso

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite