Odebeljena podzemna korenika ingverja, trstiki podobne rastline s ฤudovitimi cvetovi, je v kuhinjah azijskih deลพel zelo pogosta sestavina; takoj za soljo je po pomenu druga zaฤimba. V tropskih predelih Azije gojijo ingver ลพe veฤ kot 3000 let, njegova prava domovina pa ni znana. ลฝe precej pred rimskimi ฤasi so ga uporabljali tudi na Bliลพnjem vzhodu in v juลพni Evropi. Portugalci so ga naselili v Afriki, ล panci pa so ga odnesli v Zahodno Indijo, kjer se je najbolj uveljavil na Jamajki; od tam so od 16. stoletja naprej zadovoljevali dobrลกen del evropskih potreb, trgovske poti pa so se razpredle tudi drugam.
Zaradi svojega ฤistega, sveลพega in opojnega okusa je ingver priljubljena zaฤimba tako sladkim kot pikantnim jedem, najveฤji mojstri v njegovi uporabi pa so na Vzhodu. Znane so razliฤne oblike ingverja: lahko je sveลพ, posuลกen, vloลพen, vkuhan v sirup ali kristaliziran. V kitajski kuhinji je sveลพ ingver, tako zaradi okusa kot zaradi ฤvrstosti, bolj priljubljen od posuลกenega.
Sesekljanega, zdrobljenega v prah, narezanega v reลพnje ali paliฤice ga kot zaฤimbo dodajamo neลกtetim mesnim, ribjim in zelenjavnim jedem. Roลพnati ingver iz razsola, na Japonskem imenovan gari, je tam obiฤajna zaฤimba za sushi. Japonci imajo tudi posebno orodje, oroshigane, ki je namenjeno zgolj za strganje sveลพega ingverja.
Ingver v kuhinji
V kuhinjah na Zahodu je uporaba ingverja prav tako raznovrstna. Morski hrani daje bolj sveลพ in rezek priokus, poลพivlja neizrazite jedi in blaลพi teลพo mastnega mesa, kot je raฤje ali svinjsko. Ingver je imeniten v marinadah, dobro pa se ujema tudi s citrusi in sojino omako ter niฤ manj s ฤesnom in ฤebulo. Sveลพa ingverjeva korenika mora imeti moฤno in ฤvrsto meso; ฤe so korenike dolge, je to znamenje zrelosti, pri ฤemer moramo vedeti, da je meso starejลกih korenik bolj pekoฤe in vlaknasto. Pri strganju vlakna niso ovira, lahko pa so napoti, kadar hoฤemo koreniko narezati na tanje reลพnje.
Sveลพi ingver lahko do enega tedna hranimo v hladnem prostoru, v hladilniku, ovit v papirnate brisaฤe in shranjen v plastiฤni vreฤki pa bo trajal tudi veฤ tednov. Praลกek iz posuลกenega ingverja ima povsem drugaฤen okus kot sveลพa korenika, zato v receptih enega ni mogoฤe nadomestiti z drugim; praลกek je boljลกi pri sladkih jedeh, kot so biskviti, pudingi in sladki kruhi, izvrstno pa se poda tudi k peฤenim jabolkam in rabarbari.
