Ingver

Znam svetuje

Odebeljena podzemna korenika ingverja, trstiki podobne rastline s ฤudovitimi cvetovi, je v kuhinjah azijskih deลพel zelo pogosta sestavina; takoj za soljo je po pomenu druga zaฤimba. V tropskih predelih Azije gojijo ingver ลพe veฤ kot 3000 let, njegova prava domovina pa ni znana. ลฝe precej pred rimskimi ฤasi so ga uporabljali tudi na Bliลพnjem vzhodu in v juลพni Evropi. Portugalci so ga naselili v Afriki, ล panci pa so ga odnesli v Zahodno Indijo, kjer se je najbolj uveljavil na Jamajki; od tam so od 16. stoletja naprej zadovoljevali dobrลกen del evropskih potreb, trgovske poti pa so se razpredle tudi drugam.

Zaradi svojega ฤistega, sveลพega in opojnega okusa je ingver priljubljena zaฤimba tako sladkim kot pikantnim jedem, najveฤji mojstri v njegovi uporabi pa so na Vzhodu. Znane so razliฤne oblike ingverja: lahko je sveลพ, posuลกen, vloลพen, vkuhan v sirup ali kristaliziran. V kitajski kuhinji je sveลพ ingver, tako zaradi okusa kot zaradi ฤvrstosti, bolj priljubljen od posuลกenega.

Sesekljanega, zdrobljenega v prah, narezanega v reลพnje ali paliฤice ga kot zaฤimbo dodajamo neลกtetim mesnim, ribjim in zelenjavnim jedem. Roลพnati ingver iz razsola, na Japonskem imenovan gari, je tam obiฤajna zaฤimba za sushi. Japonci imajo tudi posebno orodje, oroshigane, ki je namenjeno zgolj za strganje sveลพega ingverja.

Ingver v kuhinji

V kuhinjah na Zahodu je uporaba ingverja prav tako raznovrstna. Morski hrani daje bolj sveลพ in rezek priokus, poลพivlja neizrazite jedi in blaลพi teลพo mastnega mesa, kot je raฤje ali svinjsko. Ingver je imeniten v marinadah, dobro pa se ujema tudi s citrusi in sojino omako ter niฤ manj s ฤesnom in ฤebulo. Sveลพa ingverjeva korenika mora imeti moฤno in ฤvrsto meso; ฤe so korenike dolge, je to znamenje zrelosti, pri ฤemer moramo vedeti, da je meso starejลกih korenik bolj pekoฤe in vlaknasto. Pri strganju vlakna niso ovira, lahko pa so napoti, kadar hoฤemo koreniko narezati na tanje reลพnje.

Sveลพi ingver lahko do enega tedna hranimo v hladnem prostoru, v hladilniku, ovit v papirnate brisaฤe in shranjen v plastiฤni vreฤki pa bo trajal tudi veฤ tednov. Praลกek iz posuลกenega ingverja ima povsem drugaฤen okus kot sveลพa korenika, zato v receptih enega ni mogoฤe nadomestiti z drugim; praลกek je boljลกi pri sladkih jedeh, kot so biskviti, pudingi in sladki kruhi, izvrstno pa se poda tudi k peฤenim jabolkam in rabarbari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite