Vanilja

Znam svetuje

Fiลพolovim strokom podobni plodovi te tropske ovijalke iz druลพine orhidej so cenjena zaฤimba iz Novega sveta. Ko so ล panci zavojevali Mehiko, so si Azteki z vaniljo ลพe dolgo diลกavili vroฤo ฤokolado, danes pa je ta navada razลกirjena po vsem svetu.

Azteki so tudi ลพe razvili metodo pridobivanje belega kristalnega vanilina z izmeniฤnim namakanjem in suลกenjem strokov, ki sicer ne bi imeli tako izrazite arome. Najbolj cenjeni so proลพni in ลพilavi, temno rjavi stroki, pokriti z drobnimi aromatiฤnimi kristalฤki. Ker ima vanilja visoko ceno, se na trgu pojavljajo ลกtevilni, veฤinoma kemiฤni nadomestki in ponaredki.

Sintetiฤno vaniljo lahko prepoznamo po ostri aromi in neprijetnem priokusu. Najboljลกa vanilja prihaja iz mehiลกke zvezne drลพave Veracruz, kjer je ozraฤje nad plantaลพami vaniljevcev med cvetenjem nasiฤeno z njihovim znaฤilnim vonjem. Vaniljo gojijo tudi na Madagaskarju, v Srednji Ameriki, na Portoriku, Rรฉunionu in na drugih podroฤjih s primerno klimo.

Izboljลกuje okus

  • granoli, ฤokoladi, kavi, pudingom, jajฤnim kremam, sladoledu in sadnim desertom.

Shranjevanje

Cele stroke lahko hranimo v steklenih kozarcih, ki jih je mogoฤe dobro zapreti, v hladnem in temnem prostoru. Esenco in izvleฤke je najbolje hraniti na hladnem in v temi ali pa v hladilniku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite