Fiลพolovim strokom podobni plodovi te tropske ovijalke iz druลพine orhidej so cenjena zaฤimba iz Novega sveta. Ko so ล panci zavojevali Mehiko, so si Azteki z vaniljo ลพe dolgo diลกavili vroฤo ฤokolado, danes pa je ta navada razลกirjena po vsem svetu.
Azteki so tudi ลพe razvili metodo pridobivanje belega kristalnega vanilina z izmeniฤnim namakanjem in suลกenjem strokov, ki sicer ne bi imeli tako izrazite arome. Najbolj cenjeni so proลพni in ลพilavi, temno rjavi stroki, pokriti z drobnimi aromatiฤnimi kristalฤki. Ker ima vanilja visoko ceno, se na trgu pojavljajo ลกtevilni, veฤinoma kemiฤni nadomestki in ponaredki.
Sintetiฤno vaniljo lahko prepoznamo po ostri aromi in neprijetnem priokusu. Najboljลกa vanilja prihaja iz mehiลกke zvezne drลพave Veracruz, kjer je ozraฤje nad plantaลพami vaniljevcev med cvetenjem nasiฤeno z njihovim znaฤilnim vonjem. Vaniljo gojijo tudi na Madagaskarju, v Srednji Ameriki, na Portoriku, Rรฉunionu in na drugih podroฤjih s primerno klimo.
Izboljลกuje okus
- granoli, ฤokoladi, kavi, pudingom, jajฤnim kremam, sladoledu in sadnim desertom.
Shranjevanje
Cele stroke lahko hranimo v steklenih kozarcih, ki jih je mogoฤe dobro zapreti, v hladnem in temnem prostoru. Esenco in izvleฤke je najbolje hraniti na hladnem in v temi ali pa v hladilniku.
