Macerat korenčka vsebuje različne zdravilne snovi, ki so koristne za kožo. Med njimi je beta karoten, naravni provitamin A, ki deluje kot antioksidant, obnavlja tkivo in izboljša vlažnost in elastičnost kože ter jo varuje kožo pred UV žarki.
Pri pripravi macerata moramo biti prepričani, da je korenček zares suh oziroma dehidriran. Korenček namreč vsebuje okoli 90 odstotkov vode, ki jo je potrebno izsušiti. Macerat korenčka je seveda oranžne barve, ki pušča sledi na koži in oblekah. Bolje je, če ga mešamo z drugim rastlinskim oljem, kot je olje jojobe, kokosa, sončnic, sezama in tako razredčimo to čudovito oranžno koncentracijo.
Katere zdravilne sestavine so v korenčku?
- Beta karoten: Korenček je znan po visoki vsebnosti beta karotena, ki je predhodnik vitamina A. Beta karoten deluje kot močan antioksidant, ki pomaga zaščititi kožo pred prostimi radikali in oksidativnim stresom. Prav tako lahko pomaga izboljšati tonus kože in ji daje zdrav sijaj.
- Vitamin C: Korenček vsebuje tudi vitamin C, ki je še en močan antioksidant. Vitamin C spodbuja proizvodnjo kolagena, ki je ključen za ohranjanje zdrave strukture in elastičnosti kože. Prav tako pomaga pri posvetlitvi pigmentnih madežev in izenačevanju tena kože.
- Fitokemikalije: Korenček vsebuje fitokemikalije, kot so flavonoidi in karotenoidi, ki imajo protivnetne lastnosti. Te spojine lahko pomirjajo razdraženo kožo, zmanjšujejo rdečico in pomagajo pri zdravljenju vnetnih kožnih stanj.
- Hranilne snovi: Korenček je bogat z vitamini, minerali in drugimi hranilnimi snovmi, kot so vitamin E, kalij, fosfor, magnezij in železo. Te hranilne snovi prispevajo k zdravju kože, ji nudijo potrebna hranila in podpirajo njeno obnovo.
Uporaba macerata korenčka
Macerat korenčka je odličen za oskrbovanje ran in opeklin, pomlajuje kožo, jo vlaži in gladi gube, uspešno se bojuje proti dermatitisu, kožnim ekcemom, tudi gladi brazgotine in spodbuja regeneracijo kožnih celic.
Pomešan z drugim oljem je odličen za nego kože. Na soncu bomo zaradi njega bolje in bolj enakomerno porjaveli. Če z maceratom negujemo nohte in lase, bodo krepkejši in bolj sijoči.
- za nego kože je dovolj, če na dlan nakapamo 5-6 kapljic olja in ga nanesemo na suho ali vlažno kožo;
- za nego las 5-6 kapljic olja nanesemo na lase pred pranjem. Pustimo ga, da deluje vsaj 30 minut in, seveda, še dlje;
- pri negi nohtov 1 do 2 kapljici olja kanemo na bombažno blazinico in nanesemo na nohte.
- nekaj kapljic macerata korenčka dodamo v vlažilno kremo, dobro premešamo in nanesemo na čisto kožo obraza ali telesa.
- macerat korenčka lahko uporabimo kot masažno olje – nekaj kapljic nanesemo na kožo in nežno vmasiramo. Kožo bo navlažil, zmehčal in pomiril.
- namočimo bombažne blazinice v macerat in nanesemo na kložo. Pomiril bo razdraženo kožo, pomagal celiti manjše rane in opekline.
- če kanemo par kapljic macerata v kopel, bo kožo navlažil in pomiril.
Sestavine za macerat korenčka
- ekološko pridelan korenček – posušen
- olje – kokosovo, oljčno, jojobino, sončnično, sezamovo
- nekaj kapljic vitamina E ali ekstrakta rožmarina
Poudarimo, da z dodajanjem antioksidantov, kot je vitamin E, ne smemo pretiravati, ker je lahko učinek prav nasproten. Količina vitamina E, ki jo damo v pripravke, naj znaša od 0,5% do 2%. Ekstrakt rožmarina je malo močnejši od vitamina E, dodamo pa ga od 0,05% do 0,1%. Koristno pa ju je dodati, ker najprej upočasnjujeta oksidacijo olja, v končnem izdelku pa zmanjšata oksidativni stres kože.
Postopek
1Korenček operemo in po želji olupimo, a to ni nujno. Naribamo ali narežemo ga na najtanjša možna koleščka oziroma rezance. Macerat bomo izdelali po hladnem postopku, torej najprej moramo korenček posušiti. To storimo v dehidratorju, pečici ali na papirju in v suhem prostoru, vendar ne na direktnem soncu. Naj se korenček na zraku suši 2 do 3 dni. V pečici, ki jo nastavimo na 100 ali 120 stopinj, se bo sušil približno 12 ur ali kaj več.
2Izberimo stekleno posodo s tesno prilegajočim se pokrovom, po možnosti iz temnega stekla. Posoda naj bo čista in suha. V posodo damo posušene korenčke do 2/3 in jih prelijemo z oljem, da so popolnoma prekriti. Posodo tesno zapremo in jo postavimo na temno in toplo mesto. Naj se korenčki namakajo vsaj 4 do 6 tednov. Posodo pogosto pretresemo.
3Po pretečenem času macerat precedimo skozi gazo ali fino cedilo, ostanek korenčka prav tako dobro stisnemo in odcedimo. Če želimo, lahko postopek precejanja še enkrat ponovimo. Macerat prelijemo v steklenico oziroma stekleničke, tesno zapremo ter damo na temno, suho in hladno mesto.