Na Primorskem, kjer je jota doma, pravijo, da če vanjo ne stopi svinja, jota ni dobra. Naša jota s kislim zeljem brez mesa je dokaz, da temu ni tako.
Jota izvira iz Furlanije v severovzhodni Italiji, vendar je priljubljena tudi v sosednjih državah, kot so Slovenija in Hrvaška. Vsaka regija ima svojo različico jote s subtilnimi razlikami v sestavinah.
Osnovna sestavina jote je kislo zelje, ki se običajno kombinira s prekajenim mesom (npr. klobaso) in različnimi vrstami fižola, kot sta beli fižol in kranjski fižol.
Čeprav je tradicionalno jota pripravljena s prekajenim mesom, obstajajo različice brez mesa, ki so primerne za vegetarijance. Namesto mesa lahko dodate več različnih vrst fižola, da ohranite beljakovinsko vsebnost jedi.
Jota se pogosto začini s čebulo, česnom, lovorovim listom, poprom in drugimi začimbami. To daje jedi bogat okus in aromo.
Jota je ena od jedi, ki ji koristi počasno in postopno kuhanje. To omogoča, da se okusi dobro prepletejo in ustvarijo bogat okus. Znano je, da je naslednji dan še boljša.
Sestavine za joto brez mesa
- 500 g suhega fižola
- 600 g krompirja
- 1 kg kislega zelja
- 2 veliki čebuli
- 1 steblo zelene
- 5 strokov česna
- šopek peteršilja
- lovor
- majaron
- timijan
- muškatni orešek
- 1 žlička sladke rdeče paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol
- poper
- 0,5 dcl oljčnega olja
Postopek
1Zvečer namočimo fižol. Naslednji dan zamenjamo vodo. Natočimo je dovolj, da je fižol pokrit. Dodamo lovorjev list ali dva in fižol približno eno uro kuhamo na zmernem ognju. Mora biti skuhan. Fižol solimo tik preden je kuhan.
2V večjem loncu, v tem boste kuhali joto, na olju pražimo sesekljano čebulo, dokler se ne omehča. Ta postopek bistveno skrajšamo, če čebulo damo na hladno olje in jo posujemo z žličko soli in pol žličke sode bikarbone.
3Ko je čebula narejena, dodamo sesekljan česen, narezano steblo zelene in peteršilj, ko česen zadiši, pa še kislo zelje.
4Prej ga poskusimo in če je prekislo, ga malo splahnemo pod hladno vodo. Začinimo s poprom, papriko, muškatnim oreškom, majaronom in timijanom. Dobro premešamo in dušimo na zmernem ognju. Po potrebi dolivamo vodo.
5Krompir olupimo, zrežemo na majhne kocke, malo posolimo in skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, polovico krompirja z vodo, v kateri se je kuhal, zlijemo v lonec z zeljem. Enako naredimo s fižolom.
6Drugo polovico krompirja in fižola spasiramo (lažje bo, če si pustimo malo vode v kateri se je kuhal fižol) in prav tako damo v lonec, da je jota lepo gosta. Dodamo še paradižnikovo mezgo in poskusimo, če je dovolj slano.
7Zavremo na močnem ognju. Občasno premešamo, da se jota ne prime na dno lonca. Pustimo vreti nekaj minut in, če je le možno, naj jota tako stoji do naslednjega dne. Pred serviranjem jo pogrejemo. Pa dober tek.
Nasveti
Če imate radi joto, bo tale brez mesa prav tako dobra in okusna kot tiste z mesom.