Prekmurska gibanica

Znam svetuje

Slovenska tradicionalna sladica, ki je znama pod imenom prekmurska gibanica, za katero obstaja zelo veliko različnih domačih receptov in tudi mi imamo svojega. Pomembno je samo, da ima plasti iz maka, orehov, skute in jabolk in da so plasti lepo ločene. Priprava nam vzame nekoliko več časa, je pa daleč od tega, da bi bila komplicirana. Ker je zelo dobra sveža in še mlačna, se jo je vredno lotiti doma.

Za to količino sestavin smo uporabili pravokoten pekač velikosti 35×24 cm s snemljivim obodom.

Sestavine za prekmursko gibanico

Krhko testo

  • Polovična količina krhkega testa

Vlečeno testo

  • Dvojna količina vlečenega testa

Makov nadev

  • 250 g mletega maka
  • 80 g sladkorja
  • 150 ml vročega mleka

Skutin nadev

  • 700 g skute
  • 1 jajce
  • 100 g sladkorja

Orehov nadev

  • 250 g mletih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 150 ml vročega mleka

Jabolčni nadev

  • 3-4 jabolka (700 g)
  • 2 žlici sladkorja
  • malo limoninega soka
  • cimet

Preliv

  • 2 kisli smetani
  • 2 jajci
  • 80 g sladkorja
  • 150 g masla in še malo masla za pekač

Vrhnji preliv

  • 100 g sladke smetane
  • 50 g masla
  • 50 g sladkorja

Postopek

1Pripravimo krhko testo in ga damo počivati v hladilnik. Pripravimo vlečeno testo, ga razdelimo na 9 delov, premažemo z oljem in pustimo počivati. Medtem pripravimo nadeve.

2Mleti mak in sladkor zalijemo z vrelim mlekom, premešamo in pustimo, da se ohladi in malo napije. Na enak način pripravimo tudi orehov nadev.

3Skuto dobro zmešamo z jajcem in sladkorjem. Jabolka naribamo, jim vmešamo sladkor in cimet ter limonin sok. Kislo smetano zmešamo z jajcema in sladkorjem ter stopimo maslo.

4Pekač v katerem bomo pekli gibanico dobro premažemo z maslom. Krhko testo razvaljamo na velikost pekača (približno pol cm na debelo) in z njim obložimo dno pekača ter z vilicami dobro prepikamo.

5Krhko testo premažemo s polovico makovega nadeva in z žlico prelijemo najprej s smetanovim prelivom in nato še s stopljenim maslom. Uporabimo malo več kot ⅛ vsakega. Prvi hlebček vlečenega testa razvlečemo, malo večje kot je velikost pekača in položimo čez makov nadev. Testo položimo tako, da debelejši robovi gledajo čez pekač.

6Nadaljujemo s skutinim nadevom. Polovico ga namažemo na testo in polijemo s smetanovim prelivom in stopljenim maslom. Tukaj lahko uporabimo nekoliko manj obojega, saj je skutin nadev sam po sebi bolj sočen. Vzamemo drugi hlebček testa, ga razvlečemo  in prekrijemo skutino plast.

7Sledi orehova plast. Tudi tukaj po testu razporedimo polovico nadeva in ker je ta nadev manj moker prelijemo z malo več kot osmino smetanovega preliva in stopljenega masla. Ponovno vzamemo hlebček testa, ga razvlečemo in prekrijemo orehov nadev.

8Zadnji na vrsti je jabolčni nadev. S polovico jabolk enakomerno obložimo testo, sok ki je odtekel pustimo v posodi, da jabolka ne bodo premokra. Tudi ta nadev prelijemo z malo manj kot osmino smetanovega preliva in masla. Vzamemo četrti hlebček testa, ga razvlečemo in prekrijemo jabolčno plast.

9Vse plasti v enakem vrstnem redu ponovimo še enkrat. Na koncu zadnji hlebček razvlečemo in pokrijemo zadnjo, jabolčno plast. Sedaj, ko smo gibanico dokončali odrežemo vse debele robove vlečenega testa, ki nam visijo čez rob pekača in ostanek tankega testa potisnemo ob rob gibanice. Med seboj zmešamo še sestavine za vrhnji preliv, zadnjo plast testa z njim premažemo in potisnemo v pečico, ki smo jo segreli na 180°C. Pečemo približno 1 uro. Gibanico hladimo nekaj ur in pred postrežbo po želji posipamo s sladkorjem v prahu.

Nasvet

Če si želimo malo olajšati delo, lahko kupimo lističe vlečenega testa. Pazimo samo, da kupimo tanjše lističe in da jih bomo imeli dovolj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite