Iz kopriv lahko pripravimo tudi okusen pesto, ki je dobrodoลกla alternativa klasiฤnemu pestu iz bazilike.
Sestavine
- 200 g mladih koprivinih listov
- 1 ลพliฤka soli
- 80 g orehovih jedrc
- 2 stroka ฤesna
- 50 g sveลพe naribanega parmezana
- 1 dl domaฤega oljฤnega olja
Postopek
1Koprivam odstranimo stebla, operemo jih v hladni vodi in odcedimo. V veฤji lonec damo hladno vodo, koprive, sol in zavremo ter kuhamo ลกe 10 minut. Kuhane koprive odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Iztisnemo ฤim veฤ vode.
2V meลกalnik damo odcejene koprive, orehova jedrca, parmezan in ฤesen. Miksamo in postopoma dolivamo oljฤno olje, dokler ne dobimo homogene zmesi. Prestavimo v kozarฤek, ki ga v hladilniku lahko hranimo dva tedna.
