Pita s koprivami in mlado čebulo je okusna in zdrava spomladanska poslastica.
Koprive imajo številne koristne sestavine, od mineralov ( kalcij, železo, kalij) in vitaminov (A in C) do aminokislin, zato jih v kuhinji uporabljamo že zelo dolgo, bojda še iz antičnih časov. Bodimo pozorni, da koprive ne nabiramo v bližini prometnih cest ali drugih onesnaževalcev okolja. Nabiramo jih seveda z rokavicami.
Sestavine za pito s koprivami in mlado čebulo
Krhko testo
- 250 g moke
- 125 g masla
- sol
- 1 jajce
- 1 žlica hladne vode
Nadev
- 150 g mladih vršičkov kopriv
- 150 g sveže naribanega parmezana
- 450 g pasirane skute
- 40 g masla
- 1 mlada čebula
- 2 jajci
- sok ene limone
- sol in poper
Postopek
1Iz sestavin zamesimo krhko testo, ga pokrijemo in damo za pol ure v hladilnik.
2V hladno vodo stisnemo limonin sok in v njej operemo koprivine mlade liste. Dobro jih odcedimo in narežemo na trakove. Čebulo drobno nasekljamo, narežemo tudi zelene dele in pocvremo na maslu. Ko postekleni, dodamo koprive in dušimo 10 minut. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.
3V skledi zmešamo jajci, parmezan in skuto. Začinimo s soljo in poprom in dobro premešamo. Na koncu dodamo še koprive s čebulo in zmešamo, da dobimo enotno zmes.
4Pečico segrejemo na 180°C. Pekač z visokim robom velikosti 23 cm obložimo s peki papirjem.
5Testo razvaljamo na velikost pekača plus 5 centimetrov za rob. Položimo ga v pekač, oblikujemo robove in večkrat prebodemo dno. Na testo damo izrezan krog peki papirja, potresemo s fižolom in pečemo 10-15 minut v ogreti pečici – slepa peka.
6Pečenega malo ohladimo, po njem razporedimo skutino maso, malo poravnamo in pečemo še 30 minut.
7Koprivino pito postrežemo toplo.