Ta torta naj bi nastala daljnega leta 1920 na otoku Capri in sicer po pomoti. Pozabili so dodati moko, rezultat pa je bil čudovito mehka in sočna torta, ki je postala prava uspešnica in jo pečejo še dandanes.
Sestavine
- 170 g naribane temne čokolade s 60% deležem
- 170 g olupljenih mletih mandljev
- 170 g sladkorja v prahu
- 170 g masla
- 5 jajc
- 14 g grenkega kakava v prahu
- 25 g krompirjevega škroba
- 4 g pecilnega praška
- vsebina enega vaniljevega stroka
- ščepec soli
- sladkor v prahu za posip
Postopek
1Pripravo te torte začnemo tako, da 12 ur prej maslo in jajca vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se ogrejejo na sobno temperaturo.
2V skledo damo zmehčano maslo, polovico sladkorja, vsebino vaniljevega stroka in z električnim mešalcem pri srednji hitrosti stepamo 6-7 minut. Rumenjake ločimo od beljakov in jih dodamo maslu skupaj s ščepcem soli. Stepamo nekaj minut, da zmes postane kremna in malo penasta.
3V drugi skledi zmešamo vse suhe sestavine, naribano čokolado, mlete mandlje nato presejte kakav v prahu krompirjev škrob in pecilni prašek. Dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
4V še tretjo skledo vlijemo beljake in preostali sladkor v prahu in stepamo dokler ne postanejo sijoči in puhasti. Pečico segrejemo na 170˘C.
5Mešanici masla in rumenjakov dodamo tretjino suhih sestavin in tretjino beljakov, nežno, z lopatico od spodaj navzgor vmešamo sestavine, dodamo naslednjo tretjino, spet dobro vmešamo in na koncu še zadnjo tretjino. Dobiti moramo homogeno testo.
6Pekač z visokim robom in s premerom 22 obložimo s peki papirjem, tega pa malo namastimo z maslom. Površino poravnamo.
7Pečemo v ogreti pečici 45 minut, skorja mora biti hrustljava, sredina torte pa še vlažna.
8Pečeno torto vzamemo iz pečice in jo ohladimo v pekaču. Nato jo obrnemo na glavo, obod odpremo in previdno odstranimo peki papir.
9Pred serviranjem jo izdatno posujemo s sladkorjem v prahu.