Strjenka z akacijevimi cvetovi je odličen način, za uporabo teh dišečih cvetov.
Akacijevi cvetovi se vse pogosteje uporabljajo tudi v kulinariki, tako pri pripravi sladic, kot tudi rižot.
Sestavine za strjenko z akacijevimi cvetovi
- 40 g akacijevih cvetov
- 800 ml sladke smetane
- 2 žlički vaniljevega ekstrakta
- 4 žlice akacijevega medu ali 40 g sladkorja
- 3 lističi želatine
Postopek
1Akacijeve cvetove nabiramo na krajih, kjer ni prometnih cest ali drugih onesnaževalcev okolja. Nabiramo jih v lepem sončnem vremenu v opoldanskem času. Nabiramo mlade, ravno odprte cvetove, ti bodo dali največ okusa.
2Sladko smetano segrejemo do vreta, odstavimo z ognja, vanjo namočimo akacijeve cvetove in pustimo namakati 30 minut.
3Lističe želatine namočimo v hladno vodo za 10 minut. Smetano precedimo, dodamo vaniljo in sladkor (če ga uporabimo) in ponovno segrevamo do vretja.
4Lističe želatine z roko ožamemo in jih vmešamo v vročo smetano, da se stopijo. Med vmešamo v malo ohlajeno smetano.
5Nalijemo v skodelice in postavimo za vsaj štiri ure v hladilnik.
6Okrasimo s svežimi akacijevimi cvetovi in postrežemo.