Ko nam poleti na vrtu ostajajo bučke, si lahko iz njih naredimo zelo okusen kruh, ki bo dolgo ostal sočen. Naredimo lahko navaden kruh ali vanj vmešamo poljubne dodatne sestavine, na primer orehe, semena, popraženo čebulo … ali pa, kot v našem primeru, zelene in črne oljke ter suhe paradižnike.
Sestavine
- 2 večji bučki
- 500 g pirine moke
- 1 vinski kamen ali pecilni prašek
- 1 jajce
- žlička soli
- 50 ml oljčnega olja
- 10 črnih vloženih oljk
- 10 zelenih vloženih oljk
- 5 suhih paradižnikov
Postopek
1Bučki naribamo, malo posolimo in pustimo na cedilu 10 minut. Naribane bučke dobro stisnemo, da odstranimo odvečno vodo, in jih damo v posodo.
2Dodamo moko, vinski kamen, jajce, olje, nasekljane oljke in suhe paradižnike in dobro premešamo. Zmes mora biti nekoliko bolj tekoča. Zlijemo jo v pekač za peko kruha, ki ga pred tem namažemo z oljčnim oljem.
3Pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 180°C približno 1 uro. Z zobotrebcem preverimo, če je pečeno in po potrebi peko podaljšamo.