Jogurtove velikonočne tortice izgledajo kot pečeno jajce, so izjemno enostavne za pripravo. Z njimi lahko popestrimo velikonočne praznike.
Sestavine za jogurtove velikonočne tortice
Testo
- 130 g bele moke
- 90 g masla
- 40 g sladkorja
- ščepec soli
Nadev
- 130 g jogurta
- 50 ml sladke smetane
- 20 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- naribana limonina lupinica
- 6 polovičk vloženih marelic (ali svežih, če jih imamo)
Postopek
1Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo, po potrebi dodamo kakšno žlico mrzle vode.
2Zavijemo ga v plastično folijo in damo v hladilnik za pol ure. Medtem pečico segrejemo na 180°C in posodice, v katerih bomo pekli testo, dobro namažemo z maslom. Če posodic nimamo, si lahko pomagamo s pekačem za muffine.
3Testo vzamemo iz hladilnika in ga razdelimo na 6 enakih delov. Košček testa damo v posodico in ga s prsti oblikujemo v košarico (obložimo dno in rob do vrha).
4Dno dobro prepikamo z vilicami ali zobotrebcem, pokrijemo s peki papirjem, obložimo s suhim fižolom (ali čim drugim, kar imamo) in postavimo v segreto pečico.
5Pečemo približno 5 minut, nato peki papir odstranimo in pečemo še 10 do 15 minut, da se testo lepo zlato-rumeno zapeče. Košarice iz testa previdno odstranimo iz modelčkov.
6Sladko smetano in oba sladkorja stepemo in počasi vmešamo v jogurt. Vmešamo tudi limonino lupinico in s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo v pečene in ohlajene posodice iz testa.
7Na vsako tortico nato položimo še polovičko marelice in postrežemo.