Ti velikonočni piškoti v obliki jajca so enostavni, hitro pripravljeni in lepi na pogled. Polepšali bodo vašo velikonočno okrašeno mizo.
Sestavine za velikonočne piškote
Testo
- 300 g mehke bele moke
- 1/2 pecilnega praška
- 200 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 žlička cimeta
- 1 rumenjak
- 1 žlica limoninega soka
- lupinica ene neškropljene limone
- ščepec soli
Limonina krema
- 50 ml limoninega soka
- lupinica ene neškropljene limone
- 45 g sladkorja
- 20 g koruznega škroba
- 120 ml vode
- žlička rumene barve za živila
Postopek
1Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo na delovno površino. Na sredini naredimo jamico, vanjo damo sladkor, jajce, sol in naribano limonino lupinico. Na rob narežemo kosmiče masla. S hladnimi rokami dobro zgnetemo gladko testo, zavijemo ga v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik, da ga bomo lažje razvaljali.
2Medtem pripravimo limonino kremo. Iztisnemo limono, sok precedimo in ga skupaj s sladkorjem in koruznim škrobom dobro premešamo z metlico. Pristavimo na ogenj in ob stalnem mešanju dodajamo vodo. Kuhamo toliko časa, da se krema zgosti. Na koncu dodamo še rumeno barvilo.
3Pekač obložimo s peki papirjem, pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija.
4Testo razvaljamo na debelino 4-5 mm. Z jajčastim modelčkom izdolbemo ovale. Polovici na sredini z majhnim okroglim modelčkom izdolbemo še krogec. Kar nam ostane testa, ponovno zvaljamo in izdolbemo. Iz navedenih sestavin dobimo približno 25 celih kosov in 25 kosov z luknjico.
5V primerni razdalji jih polagamo na pekač in pečemo v ogreti pečici 13-15 minut, da se zlato-rumeno obarvajo in zadišijo.
6Pečene ohladimo. Na tisti del, ki nima luknje, namažemo limonino kremo in nanj pritisnemo del z luknjo. V luknjico dodamo še toliko kreme, da bo polna.
7Če želimo bolj sladke piškote, jih lahko še potresemo s sladkorjem v prahu.