Sirup iz bezgovih jagod velja za eno boljลกih zdravil proti prehladnim obolenjem, pripravljen z medom, je pa zmagovalna kombinacija. Bezgove jagode surove niso uลพitne, saj vsebujejo toksine, ki lahko povzroฤijo slabost, bruhanje in drisko. S prekuhavanjem se ti toksini izniฤijo, tako da ga lahko pijete vsak dan, vendar s koliฤino nikar ne pretiravajmo, nekje 2 ลพlici na dan, bo ฤisto dovolj.
Sestavine
- 500 ml bezgovih jagod
- 2 l vode
- 2 cimetovi palฤki
- 1 kos olupljenega ingverja
- 500 ml cvetliฤnega medu
Postopek
1Jagode preberemo, zavrลพemo nezrele plodove in jim odstranimo peclje. V veฤji lonec damo bezgove jagode, cimetove palฤke in ingver, prelijemo z hladno vodo in segrevamo na zmernem ognju.
2Ko zavre, odkrito kuhamo ลกe 45 minut, vmes veฤkrat premeลกamo. ฤe nam povre preveฤ vode, jagode morajo biti ves ฤas pokrite, jo malo dodajamo. Pomembno je, da res pustite vreti 45 minut.
3Nato tekoฤino precedimo, morali bi jo imeti pribliลพno en liter, ฤe je je ostalo veฤ, nadaljujte s kuhanjem.
4Pustimo, da se sirup malo ohladi in v mlaฤnega primeลกamo ลกe med. Meลกamo toliko ฤasa, da se med popolnoma stopi.
5Prelijemo v ฤiste steklenice in shranimo v temnem in hladnem prostoru, odprtega pa v hladilniku.