Kako pravilno kuhamo testenine – umetnost preprostosti v loncu

Znam svetuje

Pa vemo, kako pravilno kuhamo testenine, za veฤino je to morda najbolj enostavna stvar v kuhinji, pa vendar je dobro upoลกtevati nekaj nasvetov, da bodo naลกe testenine skuhane brezhibno.  

Tukaj so najboljลกi nasveti, kar vam jih lahko damo.

Prvo pravilo je, da testenine kuhamo v zadostni koliฤini vode, to je en liter na vsakih 100 gramov testenin, ker se morajo testenine zelo dobro rehidrirati in da se vretje, ko v vodo stresemo testenine, ne ustavi.

Pomemben nasvet je tudi, da lonca ne napolnite z vodo do roba, da tekoฤina med kuhanjem ne bi skipela, jo napolnite z vodo do 2/3 prostornine.

Izberite pravi lonec za kuhanje testenin, najbolje je izbrati visok, dovolj velik lonec, da bodo testenine lepo plavale v vodi. Lonec izberite glede na koliฤino potrebne vode in obliko testenin: za kratke testenine je primeren ลกirok lonec, za ลกpagete pa tak z visokimi stranicami. Da bo voda prej zavrela, lonec pokrijemo s pokrovko, ko v vodo vrลพemo testenine, pa lonec odkrijemo in kuhamo nepokrite.

Sol dodajte, ko voda zavre, ฤe smo natanฤni, je treba sol dodati nekaj trenutkov preden voda zavre. Ko vodo posolimo, moramo poฤakati, da se popolnoma raztopi in voda ponovno zaฤne vreti, preden vanjo vrลพete testenine. Ne pozabite pa, da osoljena voda poฤasneje doseลพe vreliลกฤe.  Sploลกni priporoฤeni odmerek soli je 7 g na 100 g testenin. Vendar pa je dobro vedeti, da dlje ko se testenine kuhajo, manj soli morate uporabiti. ฤŒe se na primer testenine kuhajo 10 minut, naj se koliฤina soli giblje med 7 in 10 g, za daljลกe kuhanje (npr. 15 minut) zadostuje 5 g soli.

Testenine je treba v vodo vreฤi  naenkrat , ko voda popolnoma zavre. Takoj, ko testenine spustite v vrelo vodo, jih premeลกajte. S tem prepreฤimo, da se bodo sprijele skupaj ali na dno posode. ฤŒe gre za dolge testenine (ลกpageti), jih v vodo damo tako, da jih stisnemo v pest, postavimo na sredo lonca in razpremo, da se razporedijo kot pahljaฤa.  Poฤakamo minutko, da se malo zmehฤajo, nato jih  z leseno kuhalnico  zavrtimo v eno smer, da se potopijo v vodo.. ล pagetov nikoli, prav nikoli ne smemo lomiti, saj tako izgubijo ves smisel, narejeni so namreฤ tako, da jih lepo ovijemo na vilice, ฤe jih prelomimo pa to paฤ ne gre. Testenine morajo skozi vreti, zato temperature ne niลพamo.

Kako skuhati testenine da se ne sprimejo. Nikoli v vodo ne dodajamo olja, saj bodo testenine premastne, pa ลกe omaka se jih ne bo lepo oprijela. Da se nam testenine ne sprimejo, jih med kuhanjem veฤkrat  premeลกamo.  

ฤŒas kuhanja je odvisen od vrste in oblike testenin. ฤŒasi, navedeni na embalaลพi, so na sploลกno zanesljivi.  Sveลพe jajฤne testenine se skuhajo v nekaj minutah, 2 do 4 po tem, ko priplavajo na povrลกje. Natanฤen ฤas je odvisen od debeline  testa. Od napisanega ฤasa odลกtejte 2 minuti. Takrat prviฤ poskusite testenine.  ฤŒe so testenine kuhane al dente, boste ob ugrizu zaฤutili malo upora. V sredini bi morali tudi videti tanko belo nit. ฤŒe ลพelite mehkejลกe testenine, jih kuhajte ลกe 1โ€“2 minuti.

Testenine skuhajte do konca v ponvi skupaj z omako, zato da vpijejo vse okuse omake. Priporoฤljivo je, da testenine odcedimo z ลพlico z reลพami, nato jih stresemo neposredno v omako, na ta naฤin se del vode od kuhanja testenin zlije z omako. ฤŒe boste testenine odcedili, pa le prihranite nekaj vode od kuhanja testenin, ta nam bo pomagala, ฤe bo omaka presuha. Sploh je to obvezno pri nekaterih vrstah testenin, recimo pri karbonari. Vodo v kateri so se kuhale testenine, lahko prihranimo in jo uporabimo pri kuhanju omak, zelenjavnih juh, saj je v njej veliko ลกkroba in nam bo pomagala zgostiti druge jedi, prav tako jo lahko uporabimo za zalivanje roลพ.

Radi potresete svoje testenine s parmezanom? Najboljลกi je seveda sveลพe nariban.  Dodajte ga ลกele na koncu, ko so testenine ลพe v omaki in ste jih odstavili z ognja ali pa si jih vsak potrese sam, ko so ลพe na kroลพniku.

Pa ลกe zadnji nasvet, preden testenine prestavite iz lonca na servirni kroลพnik ali v skledo, posodo segrejte v mikrovalovni ali peฤici, da se testenine ne bi prehitro ohladile. Najboljลกe so namreฤ vroฤe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite