Pa vemo, kako pravilno kuhamo testenine, za veฤino je to morda najbolj enostavna stvar v kuhinji, pa vendar je dobro upoลกtevati nekaj nasvetov, da bodo naลกe testenine skuhane brezhibno.
Tukaj so najboljลกi nasveti, kar vam jih lahko damo.
Prvo pravilo je, da testenine kuhamo v zadostni koliฤini vode, to je en liter na vsakih 100 gramov testenin, ker se morajo testenine zelo dobro rehidrirati in da se vretje, ko v vodo stresemo testenine, ne ustavi.
Pomemben nasvet je tudi, da lonca ne napolnite z vodo do roba, da tekoฤina med kuhanjem ne bi skipela, jo napolnite z vodo do 2/3 prostornine.
Izberite pravi lonec za kuhanje testenin, najbolje je izbrati visok, dovolj velik lonec, da bodo testenine lepo plavale v vodi. Lonec izberite glede na koliฤino potrebne vode in obliko testenin: za kratke testenine je primeren ลกirok lonec, za ลกpagete pa tak z visokimi stranicami. Da bo voda prej zavrela, lonec pokrijemo s pokrovko, ko v vodo vrลพemo testenine, pa lonec odkrijemo in kuhamo nepokrite.
Sol dodajte, ko voda zavre, ฤe smo natanฤni, je treba sol dodati nekaj trenutkov preden voda zavre. Ko vodo posolimo, moramo poฤakati, da se popolnoma raztopi in voda ponovno zaฤne vreti, preden vanjo vrลพete testenine. Ne pozabite pa, da osoljena voda poฤasneje doseลพe vreliลกฤe. Sploลกni priporoฤeni odmerek soli je 7 g na 100 g testenin. Vendar pa je dobro vedeti, da dlje ko se testenine kuhajo, manj soli morate uporabiti. ฤe se na primer testenine kuhajo 10 minut, naj se koliฤina soli giblje med 7 in 10 g, za daljลกe kuhanje (npr. 15 minut) zadostuje 5 g soli.
Testenine je treba v vodo vreฤi naenkrat , ko voda popolnoma zavre. Takoj, ko testenine spustite v vrelo vodo, jih premeลกajte. S tem prepreฤimo, da se bodo sprijele skupaj ali na dno posode. ฤe gre za dolge testenine (ลกpageti), jih v vodo damo tako, da jih stisnemo v pest, postavimo na sredo lonca in razpremo, da se razporedijo kot pahljaฤa. Poฤakamo minutko, da se malo zmehฤajo, nato jih z leseno kuhalnico zavrtimo v eno smer, da se potopijo v vodo.. ล pagetov nikoli, prav nikoli ne smemo lomiti, saj tako izgubijo ves smisel, narejeni so namreฤ tako, da jih lepo ovijemo na vilice, ฤe jih prelomimo pa to paฤ ne gre. Testenine morajo skozi vreti, zato temperature ne niลพamo.
Kako skuhati testenine da se ne sprimejo. Nikoli v vodo ne dodajamo olja, saj bodo testenine premastne, pa ลกe omaka se jih ne bo lepo oprijela. Da se nam testenine ne sprimejo, jih med kuhanjem veฤkrat premeลกamo.
ฤas kuhanja je odvisen od vrste in oblike testenin. ฤasi, navedeni na embalaลพi, so na sploลกno zanesljivi. Sveลพe jajฤne testenine se skuhajo v nekaj minutah, 2 do 4 po tem, ko priplavajo na povrลกje. Natanฤen ฤas je odvisen od debeline testa. Od napisanega ฤasa odลกtejte 2 minuti. Takrat prviฤ poskusite testenine. ฤe so testenine kuhane al dente, boste ob ugrizu zaฤutili malo upora. V sredini bi morali tudi videti tanko belo nit. ฤe ลพelite mehkejลกe testenine, jih kuhajte ลกe 1โ2 minuti.
Testenine skuhajte do konca v ponvi skupaj z omako, zato da vpijejo vse okuse omake. Priporoฤljivo je, da testenine odcedimo z ลพlico z reลพami, nato jih stresemo neposredno v omako, na ta naฤin se del vode od kuhanja testenin zlije z omako. ฤe boste testenine odcedili, pa le prihranite nekaj vode od kuhanja testenin, ta nam bo pomagala, ฤe bo omaka presuha. Sploh je to obvezno pri nekaterih vrstah testenin, recimo pri karbonari. Vodo v kateri so se kuhale testenine, lahko prihranimo in jo uporabimo pri kuhanju omak, zelenjavnih juh, saj je v njej veliko ลกkroba in nam bo pomagala zgostiti druge jedi, prav tako jo lahko uporabimo za zalivanje roลพ.
Radi potresete svoje testenine s parmezanom? Najboljลกi je seveda sveลพe nariban. Dodajte ga ลกele na koncu, ko so testenine ลพe v omaki in ste jih odstavili z ognja ali pa si jih vsak potrese sam, ko so ลพe na kroลพniku.
Pa ลกe zadnji nasvet, preden testenine prestavite iz lonca na servirni kroลพnik ali v skledo, posodo segrejte v mikrovalovni ali peฤici, da se testenine ne bi prehitro ohladile. Najboljลกe so namreฤ vroฤe.



