Sarme iz kislega zelja so priljubljena jed, ki izvira iz bogate kulinarične tradicije Balkana.
Sarme, zavitki iz kislega zelja, napolnjeni z okusno mešanico mesa in riža, so prava poslastica, ki nas popelje v srce domače kuhinje. Ta jed, polna okusov in arom, nas povezuje s tradicijo, družino in udobjem domačega okolja.
Sestavine za sarme iz kislega zelja
Za sarme:
- 1 glava kislega zelja
- 500 g mletega mesa (svinjsko, goveje ali mešano)
- 200 g riža
- 1 večja čebula, drobno nasekljana
- 2 stroka česna, sesekljana
- 1 jajce
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol, poper, sveže mlet poper po okusu
- kisla smetana za serviranje (po želji)
Za kuhanje:
- 2-3 rezine slanine (po želji)
- lovorov list
- malo prekajene svinjske kosti ali suhe klobase (po želji)
Postopek
1 Zeljne liste odvijte z glave, odrežite trde dele in ga po potrebi drobno nasekljajte. Če je zelje zelo kislo, ga lahko oplaknete v hladni vodi.
2 V skledi zmešajte mleto meso, nasekljano čebulo, sesekljan česen, jajce, riž, paradižnikovo mezgo, sol, in sveže mlet poper. Dobro premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
3 V vsak list kislega zelja položite majhen kupček mešanice mletega mesa in ga zvijte v obliko sarme. Lahko dodate tudi rezino slanine na vrh.
4 Na dno velike posode položite nekaj rezin kislega zelja, nato pa naložite sarme. Med sarme lahko položite lovorov list, rezine slanine ali prekajene svinjske kosti.
5 Zalijte z vodo, da so sarme prekrite. Po želji dodajte nekaj suhih klobas ali kosov prekajenih svinjskih kosti za dodaten okus. Kuhajte sarme na nizki temperaturi približno 2 do 3 ure.
6 Sarme postrezite tople, po želji s kislo smetano.