Sarme iz kislega zelja

Znam svetuje

Sarme iz kislega zelja so priljubljena jed, ki izvira iz bogate kulinariฤne tradicije Balkana.

Sarme, zavitki iz kislega zelja, napolnjeni z okusno meลกanico mesa in riลพa, so prava poslastica, ki nas popelje v srce domaฤe kuhinje. Ta jed, polna okusov in arom, nas povezuje s tradicijo, druลพino in udobjem domaฤega okolja.

Sestavine za sarme iz kislega zelja

Za sarme:
  • 1 glava kislega zelja
  • 500 g mletega mesa (svinjsko, goveje ali meลกano)
  • 200 g riลพa
  • 1 veฤja ฤebula, drobno nasekljana
  • 2 stroka ฤesna, sesekljana
  • 1 jajce
  • 1 ลพlica paradiลพnikove mezge
  • sol, poper, sveลพe mlet poper po okusu
  • kisla smetana za serviranje (po ลพelji)
Za kuhanje:
  • 2-3 rezine slanine (po ลพelji)
  • lovorov list
  • malo prekajene svinjske kosti ali suhe klobase (po ลพelji)

Postopek

1 Zeljne liste odvijte z glave, odreลพite trde dele in ga po potrebi drobno nasekljajte. ฤŒe je zelje zelo kislo, ga lahko oplaknete v hladni vodi.

2 V skledi zmeลกajte mleto meso, nasekljano ฤebulo, sesekljan ฤesen, jajce, riลพ, paradiลพnikovo mezgo, sol, in sveลพe mlet poper. Dobro premeลกajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

3 V vsak list kislega zelja poloลพite majhen kupฤek meลกanice mletega mesa in ga zvijte v obliko sarme. Lahko dodate tudi rezino slanine na vrh.

4 Na dno velike posode poloลพite nekaj rezin kislega zelja, nato pa naloลพite sarme. Med sarme lahko poloลพite lovorov list, rezine slanine ali prekajene svinjske kosti.

5 Zalijte z vodo, da so sarme prekrite. Po ลพelji dodajte nekaj suhih klobas ali kosov prekajenih svinjskih kosti za dodaten okus. Kuhajte sarme na nizki temperaturi pribliลพno 2 do 3 ure.

6 Sarme postrezite tople, po ลพelji s kislo smetano.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite