Sarme iz kislega zelja

Znam svetuje

Sarme iz kislega zelja so priljubljena jed, ki izvira iz bogate kulinarične tradicije Balkana.

Sarme, zavitki iz kislega zelja, napolnjeni z okusno mešanico mesa in riža, so prava poslastica, ki nas popelje v srce domače kuhinje. Ta jed, polna okusov in arom, nas povezuje s tradicijo, družino in udobjem domačega okolja.

Sestavine za sarme iz kislega zelja

Za sarme:
  • 1 glava kislega zelja
  • 500 g mletega mesa (svinjsko, goveje ali mešano)
  • 200 g riža
  • 1 večja čebula, drobno nasekljana
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 1 jajce
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol, poper, sveže mlet poper po okusu
  • kisla smetana za serviranje (po želji)
Za kuhanje:
  • 2-3 rezine slanine (po želji)
  • lovorov list
  • malo prekajene svinjske kosti ali suhe klobase (po želji)

Postopek

1 Zeljne liste odvijte z glave, odrežite trde dele in ga po potrebi drobno nasekljajte. Če je zelje zelo kislo, ga lahko oplaknete v hladni vodi.

2 V skledi zmešajte mleto meso, nasekljano čebulo, sesekljan česen, jajce, riž, paradižnikovo mezgo, sol, in sveže mlet poper. Dobro premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

3 V vsak list kislega zelja položite majhen kupček mešanice mletega mesa in ga zvijte v obliko sarme. Lahko dodate tudi rezino slanine na vrh.

4 Na dno velike posode položite nekaj rezin kislega zelja, nato pa naložite sarme. Med sarme lahko položite lovorov list, rezine slanine ali prekajene svinjske kosti.

5 Zalijte z vodo, da so sarme prekrite. Po želji dodajte nekaj suhih klobas ali kosov prekajenih svinjskih kosti za dodaten okus. Kuhajte sarme na nizki temperaturi približno 2 do 3 ure.

6 Sarme postrezite tople, po želji s kislo smetano.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite