Pljukanci z gobovo omako so okusna tradicionalna jed, ki izvira iz italijanske kuhinje. Ti mehki, nepravilno oblikovani testeninci se odliฤno ujemajo z bogato gobovo omako, ki jo pripravimo iz sveลพih gob, ฤebule, ฤesna in smetane za kuhanje.
Sestavine za pljukance z gobovo omako
Za pljukance:
- 300 g moke
- 2 jajci
- ลกฤepec soli
- voda po potrebi
Za gobovo omako:
- 300 g sveลพih gob (npr. jurฤki, lisiฤke)
- 1 ฤebula, drobno sesekljana
- 2 stroka ฤesna, sesekljana
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- 200 ml smetane za kuhanje
- sol in poper po okusu
- sveลพ peterลกilj, sesekljan (za okras)
Postopek
1 V skledi zmeลกajte moko, jajci in ลกฤepec soli. Postopoma dodajajte vodo in meลกajte, dokler ne dobite gladkega testa. Testo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite poฤivati โโpribliลพno 30 minut.
2 Na pomokani povrลกini razvaljajte testo in ga nareลพite na trakove ลกirine pribliลพno 1 cm. Vsak trak nareลพite na majhne koลกฤke, da dobite pljukance.
3 V velikem loncu zavrite vodo, dodajte malo soli, nato pa kuhajte pljukance pribliลพno 3-4 minute ali dokler ne priplavajo na povrลกje. Odcedite pljukance in jih poloลพite na kroลพnik.
4 Gobe oฤistite in nareลพite na tanke rezine.
5 Na segretem olivnem olju prepraลพite drobno sesekljano ฤebulo in sesekljan ฤesen, dokler ฤebula ne postane steklasta. Dodajte narezane gobe in praลพite, dokler ne spustijo svojo tekoฤino in se zmehฤajo.
6 Nato vmeลกajte smetano za kuhanje ter sol in poper po okusu. Omako kuhajte ลกe nekaj minut, da se zgosti.
7 Ko je omaka pripravljena, jo prelijte ฤez kuhane pljukance. Po ลพelji posujte s sesekljanim sveลพim peterลกiljem in postrezite.
Dober tek!