Figova marmelada s teranom je okusen in edinstven dodatek k vaลกemu zajtrku ali popoldanskemu prigrizku. Sveลพe in sladke fige se zlijejo s polnim okusom terana, ki tej marmeladi doda rahlo pikanten in bogat okus.
Ta recept je preprost za pripravo, rezultat pa je ฤudovito diลกeฤa figova marmelada s teranom, ki vas bo navduลกila s svojim okusom.
Sestavine za figovo marmelado s teranom
- 1 kg zrelih fig
- 400 g sladkorja
- 100 ml terana (rdeฤega vina s Krasa)
- 1 ลพlica limoninega soka
- lupinica 1 limone (po ลพelji)
Postopek
1 Operite fige in jih nareลพite na majhne koลกฤke. V posodi zmeลกajte narezane fige, sladkor, teran, limonin sok in po ลพelji ลกe lupinico limone.
2 Meลกanico fig in drugih sestavin kuhajte na srednji temperaturi. Obฤasno premeลกajte, da se sladkor raztopi. Ko meลกanica zavre, zmanjลกajte temperaturo in kuhajte naprej.
3 Obฤasno premeลกajte, da se marmelada ne prime na dno posode. Kuhajte pribliลพno 45-60 minut oziroma dokler marmelada ne doseลพe ลพelene gostote.
4 Da preverite, ali je marmelada dovolj gosta, lahko nanesete majhno koliฤino na kroลพnik in poฤakate nekaj sekund. ฤe se marmelada ne razteฤe, je dovolj gosta.
5 Ko je marmelada kuhana, jo odstavite s ลกtedilnika in pustite, da se malo ohladi. Toplo marmelado prelijte v sterilizirane kozarce.
6 Kozarce tesno zaprite in jih obrnite na glavo, da se ustvari vakuum. Poฤakajte, da se marmelada popolnoma ohladi, nato jo shranite v hladnem in temnem prostoru.
Ta figova marmelada s teranom je odliฤna izbira za zajtrke, prigrizke ali kot dodatek k razliฤnim jedem. Uลพivajte v njenem bogatem okusu!