Jabolčna pita s skuto je preprosta za pripravo, ključ do uspeha pa so prava jabolka – priporočamo zlati delišes ali granny smith, ki s svojo sladkostjo in kislostjo poskrbita za lepo ravnovesje nadeva. Jabolka naj narežete na tanke rezine in jih nežno začinite s cimetom, muškatnim oreščkom ter svežim limoninim sokom za dodatno svežino. Takoj po rezanju jih prelijte z limoninim sokom, da ne potemnijo in pita ostane lepega videza.
Sestavine za jabolčno pito s skuto
Testo
- 250 g moke
- 125 g hladnega masla, narezanega na kocke
- 50 g sladkorja
- 1 jajce
- 1/2 žličke soli
Skutni nadev
- 250 g skute
- 2 jajci
- 50 g sladkorja
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- Ščepec soli
Jabolčni nadev
- 4 večja jabolka (npr. zlati delišes ali granny smith), olupljena in narezana na tanke rezine
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička cimeta
- Ščepec muškatnega oreščka
- Sok pol limone
Postopek
1 V skledo presejte moko, jo zmešajte s sladkorjem in soljo ter dodajte na kocke narezano hladno maslo. S prsti drobite, da dobite enakomerne drobtine (lahko si pomagate z nožem ali vilicami).
2 Dodajte jajce in hitro zamesite testo. Oblikujte hlebček, ovijte v prozorno folijo in za 30 minut postavite v hladilnik.
3 Pripravite skutni nadev: v skledi zmešajte skuto, jajci, sladkor, vaniljev ekstrakt in ščepec soli. Mešajte, da dobite enotno, gladko maso.
4 Pripravite jabolčni nadev: rezine jabolk takoj po rezanju prelijte z limoninim sokom, nato vmešajte sladkor, cimet in muškatni orešček. Dobro premešajte, da se začimbe enakomerno porazdelijo.
5 Pečico segrejte na 180 °C.
6 Ohlajeno testo razvaljajte na pomokani površini tako, da pokrije dno in obod okroglega pekača premera 23 cm. Dno nekajkrat prebodite z vilicami.
7 Po testu enakomerno razporedite skutni nadev, nato pa po njem razporedite pripravljene jabolčne rezine.
8 Pecite 35–40 minut oz. dokler testo ni lepo zlato rjavo, nadev pa učvrščen.
9 Pito ohladite v pekaču. Pred serviranjem jo lahko okrasite s svežimi lističi mete ali melise.
Nasveti za vrhunski rezultat
Za najlepši videz jabolka narežite na tanke, enakomerne rezine in jih takoj prelijte z limoninim sokom, da ne potemnijo. Zlati delišes da več sladkobe, granny smith pa prijetno kislino – kombinacija obeh je odlična. Če je jabolk zelo sočno, jih po mešanju s sladkorjem in začimbami pustite nekaj minut, da spustijo sok, odvečno tekočino pa odlijte.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Katera jabolka so najboljša?
Najbolje se obnesejo sorte zlati delišes in granny smith – prva doda sladkobo, druga kislino in lepo strukturo po peki.
Kako preprečite potemnitev jabolk?
Rezine takoj po rezanju prelijte z limoninim sokom in na hitro premešajte, da so vse enakomerno prevlečene.
Ali lahko testo predhodno spečete (blind bake)?
Lahko, če želite še bolj hrustljavo dno: testo obložite s papirjem za peko, nasujte uteži in pecite 10–12 minut pri 180 °C, nato nadaljujte po receptu.