Gratinirani makaroni s tremi siri so prava kulinarična poslastica, ki združujejo bogat okus različnih sirov s sočnimi makaroni.
Makaroni so vrsta testenin, ki se uporabljajo v številnih kuhinjah po svetu. Narejeni so iz pšenične moke in vode, pri čemer se lahko dodajo tudi jajca, da se izboljša okus in tekstura. Obstaja veliko različnih vrst makaronov, ki se razlikujejo po obliki in velikosti.
Nekateri pogosti tipi makaronov vključujejo:
- Špageti: Dolgi in tanki valjčki, priljubljeni v italijanski kuhinji.
- Penne: Cevasti makaroni z rezom na koncu, ki so odlični za ujemanje z gostejšimi omakami.
- Fusilli: Spirala ali vijakasto oblikovan makaron, ki dobro zadržuje omake.
- Farfalle: Makaroni v obliki metulja, ki se odlično podajo k lahkim omakam.
- Macaroni: Krajše, upognjene cevaste testenine, običajno uporabljene v klasični “makaroni and cheese” jedi.
Makaroni so priljubljeni zaradi svoje vsestranskosti in sposobnosti, da se dobro kombinirajo z različnimi omakami, zelenjavo in mesom. Vključujejo se v številne jedi, kot so testeninske solate, lazanje, juhe in še več. Tradicionalno so del mnogih kulinaričnih tradicij, še posebej v italijanski kuhinji, kjer so osnova številnih okusnih jedi.
Ta recept je odličen način, kako v trenutku ustvariti okusen in zadovoljujoč obrok. Hrustljava skorja na vrhu je pika na i tej preprosti, a osupljivi jedi. Prijetno kosilo ali večerja, ta recept bo hitro postal vaša priljubljena izbira za vse ljubitelje sira in makaronov.
Uživajte v vsakem grižljaju!
Sestavine za gratinirane makarone s tremi siri
- 300 g makaronov
- 60 g naribanega parmezana
- 100 g naribanega sira gauda ali edamec
- 60 g nadrobljene gorgonzole
- 480 ml mleka
- 3 žlice masla
- 3 žlice moke
- sol in poper po okusu
- ščepec muškatnega oreščka (po želji)
- 60 g drobtin
- sveža zelišča po okusu (npr. bazilika, peteršilj)
Postopek
1 Skuhajte makarone v osoljeni vodi glede na navodila na embalaži. Ko so kuhani, jih odcedite.
2 V loncu stopite maslo. Dodajte moko in mešajte, da dobite gladko pasto. Postopoma dodajte mleko in neprestano mešajte, dokler se omaka ne zgosti. Dodajte sol, poper in muškatni orešček po okusu. V omako dodajte nariban in nadrobljen sir in mešajte, da se sir stopi in omaka postane kremasta.
3 V omako dodajte kuhane makarone in dobro premešajte, da se vsak makaron prekrije z omako.
4 Zmešajte drobtine z malo naribanega parmezana. Makarone preložite v pekač, potresite z drobtinami in dodatno s sirom.
5 Pekač postavite v ogreto pečico (približno 200°C) in gratinirajte, dokler makaroni na vrhu ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi, približno 20-25 minut.
6 Gratinirane makarone postrezite še vroče, potresene s svežimi zelišči po okusu.