Smetanova omaka z lososom je razkoลกna poslastica, ki bo navduลกila vaลกe brbonฤice in vaลกe goste pustila brez besed. Ta recept zdruลพuje neลพnost lososovega fileja z bogato in kremasto smetanovo omako, ki ustvari popolno sinergijo okusov.
S preprostimi koraki in kakovostnimi sestavinami boste hitro pripravili to jed, ki je kot nalaลกฤ za posebne priloลพnosti ali romantiฤno veฤerjo. Odkrijte, kako pripraviti to okusno omako in navduลกite svoje najdraลพje s slastnim obrokom, ki ga bodo zagotovo imeli radi.
Sestavine za smetanovo omako z lososom
- 2 ลพlici masla
- 1 ฤebula, drobno nasekljana
- 2 stroka ฤesna, drobno nasekljana
- 200 g fileja lososa, narezanega na kocke
- 1 skodelica smetane za kuhanje (lahko uporabite tudi smetano za kuhanje s 18% maลกฤobe)
- 1/2 skodelice mleka
- Sol in poper po okusu
- ล ฤepec muลกkatnega oreลกฤka
- 250 g testenin
- sol za kuhanje testenin
Postopek
1Najprej pripravite testenine po navodilih na embalaลพi. V veฤji lonec zavrite vodo, ji dodajte malo soli in skuhajte testenine do ลพelene stopnje mehkobe. Ko so kuhane, jih odcedite in postavite na stran.
2Medtem v veฤji ponvi segrejte maslo na srednji temperaturi. Dodajte nasekljano ฤebulo in ฤesen ter kuhajte pribliลพno 2-3 minute, dokler ฤebula ne postane steklena. Dodajte narezan losos v ponev s ฤebulo in ฤesnom ter kuhajte ลกe 2-3 minute, dokler losos ne spremeni barve in postane roza.
3Zmanjลกajte temperaturo in dodajte smetano za kuhanje in mleko. Pustite, da omaka zavre, nato pa zmanjลกajte temperaturo in kuhajte na nizki temperaturi pribliลพno 5-7 minut, da omaka nekoliko zgosti.
4Omako zaฤinite s soljo, poprom in po ลพelji z muลกkatnim oreลกฤkom. Po okusu prilagodite zaฤimbe.
5Ko je omaka pripravljena, ji dodajte kuhane testenine in premeลกajte, da se testenine enakomerno prekrijejo z omako.
6Postrezite takoj. Lahko okrasite s sveลพimi zeliลกฤi, npr. peterลกiljem, in ponudite s sveลพim parmezanom po ลพelji.