Figova marmelada z rumom je ekskluzivna kulinariฤna poslastica, kjer se sladkoba zrelih fig prepleta z globokimi notami zlatega ruma. Ta marmelada je popolna za nedeljske zajtrke, kot dodatek k sirnim ploลกฤam ali za popestritev vaลกih najljubลกih sladic.
Sestavine za figovo marmelado z rumom (za pribliลพno 6 kozarcev po 200 ml)
- 1 kg zrelih fig
- 500 g sladkorja
- 1 limona (sok in lupinica)
- 2 ลพlici ruma
- 1 ลพliฤka vanilijevega ekstrakta
- 1/2 ฤajne ลพliฤke mletih klinฤkov (po ลพelji)
Postopek
1Operite fige, odstranite peclje in jih nareลพite na manjลกe koลกฤke ali rezine, odvisno od ลพelene teksture marmelade.
2V velikem loncu zmeลกajte narezane fige, sladkor, sok in lupinico limone ter vanilijev ekstrakt. ฤe ลพelite, dodajte tudi mlete klinฤke za dodatno aromo.
3Na zmernem ognju segrevajte meลกanico in obฤasno meลกajte. Kuhajte pribliลพno 20โ30 minut, dokler se marmelada ne zgosti in dobi lepo barvo.
4Ko je marmelada dovolj gosta, odstranite lonฤek z ognja in vmeลกajte rum. Previdno, saj lahko rum povzroฤi plamenje โ uporabite dolgo kuhalnico.
5Marmelado prelijte v sterilizirane kozarce in jih takoj zaprite. Po ลพelji kozarce obrnite na glavo, da ustvarite vakuum in podaljลกate rok uporabe.
6Pustite, da se marmelada ohladi na sobni temperaturi, nato jo shranite v hladilniku. Uลพivajte jo na kruhu, toastu ali kot dodatek razliฤnim jedem.
Nasveti za popolno figovo marmelado z rumom
โข Uporabite zelo zrele fige za najbolj intenziven okus.
โข Za bolj kremasto teksturo fige na hitro spasirajte pred kuhanjem.
โข Rum lahko po ลพelji nadomestite z likerjem pomaranฤe ali konjakom.
โข Marmelado shranite v hladnem in temnem prostoru za daljลกi rok uporabe.
โข Po odprtju hranite v hladilniku.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Lahko uporabim suhe fige?
Da, vendar jih pred kuhanjem namoฤite v toplo vodo ali rum, da se zmehฤajo. ฤas kuhanja bo morda nekoliko daljลกi.
Kako dolgo se marmelada obdrลพi?
ฤe je marmelada pravilno zaprta v steriliziranih kozarcih, se v shrambi obdrลพi do 12 mesecev. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.
Ali lahko izpustim rum?
Seveda, marmelada bo ลกe vedno odliฤna. ฤe ลพelite, lahko dodate sok pomaranฤe ali jabolฤni sok za dodatno aromo.