Figova marmelada z rumom

Znam svetuje

Figova marmelada z rumom je ekskluzivna kulinarična poslastica, kjer se sladkoba zrelih fig prepleta z globokimi notami zlatega ruma. Ta marmelada je popolna za nedeljske zajtrke, kot dodatek k sirnim ploščam ali za popestritev vaših najljubših sladic.

Sestavine za figovo marmelado z rumom (za približno 6 kozarcev po 200 ml)

  • 1 kg zrelih fig
  • 500 g sladkorja
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 2 žlici ruma
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 čajne žličke mletih klinčkov (po želji)

Postopek

1Operite fige, odstranite peclje in jih narežite na manjše koščke ali rezine, odvisno od želene teksture marmelade.

2V velikem loncu zmešajte narezane fige, sladkor, sok in lupinico limone ter vanilijev ekstrakt. Če želite, dodajte tudi mlete klinčke za dodatno aromo.

3Na zmernem ognju segrevajte mešanico in občasno mešajte. Kuhajte približno 20–30 minut, dokler se marmelada ne zgosti in dobi lepo barvo.

4Ko je marmelada dovolj gosta, odstranite lonček z ognja in vmešajte rum. Previdno, saj lahko rum povzroči plamenje – uporabite dolgo kuhalnico.

5Marmelado prelijte v sterilizirane kozarce in jih takoj zaprite. Po želji kozarce obrnite na glavo, da ustvarite vakuum in podaljšate rok uporabe.

6Pustite, da se marmelada ohladi na sobni temperaturi, nato jo shranite v hladilniku. Uživajte jo na kruhu, toastu ali kot dodatek različnim jedem.

Kostanjev liker

Nasveti za popolno figovo marmelado z rumom

• Uporabite zelo zrele fige za najbolj intenziven okus.
• Za bolj kremasto teksturo fige na hitro spasirajte pred kuhanjem.
• Rum lahko po želji nadomestite z likerjem pomaranče ali konjakom.
• Marmelado shranite v hladnem in temnem prostoru za daljši rok uporabe.
• Po odprtju hranite v hladilniku.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko uporabim suhe fige?

Da, vendar jih pred kuhanjem namočite v toplo vodo ali rum, da se zmehčajo. Čas kuhanja bo morda nekoliko daljši.

Kako dolgo se marmelada obdrži?

Če je marmelada pravilno zaprta v steriliziranih kozarcih, se v shrambi obdrži do 12 mesecev. Po odprtju jo hranite v hladilniku in porabite v nekaj tednih.

Ali lahko izpustim rum?

Seveda, marmelada bo še vedno odlična. Če želite, lahko dodate sok pomaranče ali jabolčni sok za dodatno aromo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite