Pita z mavrahi je odliฤna zelenjavna jed, ki jo lahko pripravite tudi z drugimi gobami, naj le imajo dober, moฤan, aromatiฤen okus, da bodo same nosile to preprosto jed.
Mavrahi so zelo okusne in aromatiฤne gobe, ki jih uvrลกฤamo v sam vrh kulinarike. Posebno cenjeni so v Franciji, kjer jih prodajajo kot draลพje gobe, podobno kot tartufe. Rastejo samo spomladi, od marca do maja, kar je odvisno od temperatur in nadmorske viลกine. Najraje rastejo ob potokih in rekah โ kjer zaฤneta zeleneti jesen in cveteti ฤemaลพ, jih bomo z malo sreฤe tudi naลกli. Najdemo jih ลกe na travnikih, sadovnjakih in listnatih gozdovih bogatih s podlesno vetrnico. Radi pokukajo na plan tudi na gozdnih pogoriลกฤih, rastejo pa v skupini.
Sestavine za pito z mavrahi
- svinjska maลกฤoba
- 2 ลพlici masla
- 500 g sveลพih mavrahov
- 1 ลกalotka
- 1 ลพlica kisle smetane
- 1 dcl juhe
- 3 ลพlice masla
- 3 ลพlice sveลพe sesekljanega drobnjaka
- 2 veliki jajci
- 2 rumenjaka
Za testo
- 120 g moke
- 1/4 ลพliฤke soli
- 1+4 ลพliฤke sveลพe mletega popra
- ลกฤepec naribanega muลกkatnega oreลกฤka
- 230 gramov hladnega masla
- 1 do 2 ลพlice ledeno hladne vode
Postopek
1Najprej zamesimo testo. Moko presejemo, ji dodamo sol, poper, nariban muลกkatni oreลกฤek, maslo in postopoma tudi ledeno hladno vodo. Ko je testo gladko umeลกano, ga zavijemo v folijo in za 30 minut pustimo v hladilniku.
2Pripravljeno, ohlajeno testo razporedimo ฤez model za pite in tudi ฤez rob. Po vsej povrลกini ga preluknjamo z vilicami, pokrijemo z alu folijo, obteลพimo s suhim fiลพolom in peฤemo 30 minut na 160 stopinj Celzija. Testo bo dobilo zlato barvo. Po 30 minutah umaknemo folijo in suh fiลพol ter peฤemo ลกe 5 minut. Vzamemo iz peฤice in pustimo, da se ohladi.
3Peฤico segrejemo na 190 stopinj. Medtem v posodi umeลกamo kislo smetano, jajca, mleko in rumenjake ter posodo damo na stran.
4Segrejemo veฤjo ponev, dodamo ลพlico svinjske masti, ko se raztopi, pa ลกe narezane mavrahe. Praลพimo na visoki temperaturi, dokler ne postanejo rjavi, kar traja pribliลพno 5 minut. Zaฤinimo jih s soljo in porinemo na rob ponve, na prazen prostor pa dodamo narezano ลกalotko in malo masla, da se sestavine ne sprimejo.
5Ko ลกalotka postekleni, dodamo juho in kuhamo, dokler je ne zreduciramo na pol, kar traja okoli 5 minut. Gobe in ฤebulo premestimo v posodo, primeลกamo jajฤno kremo in drobnjak, zaฤinimo s soljo in poprom ter premestimo v pripravljeno, speฤeno testo.
6Pito peฤemo ลกe 20 do 30 minut v peฤici na 190 stopinjah. Naj se hladi kakลกnih 10 minut, pa bo pripravljena za rezanje in postreลพbo.