Špinačni narastek s skuto je dobro znana, hitro pripravljena in zelo okusna jed, pripravljena iz špinače, skute in jajc. Vanj lahko dodate tudi ocvrtega piščanca ali lososa. Mi ga tokrat predstavljamo v bolj preprosti obliki.
Špinača in skuta sta zelo zdravi živili, bogati z beljakovinami, kalcijem, železom in drugimi hranilnimi snovmi. Skuta je tudi nizkokalorična hrana in primerna za tiste, ki pazijo na telesno težo. Poleg tega je špinača ena izmed najbolj zdravih zelenjadnic, bogata s hranili, kot so vitamini A in C, folna kislina in vlaknine. Okus špinačnega narastka je zelo privlačen in se dobro ujema s številnimi drugimi jedmi.
Sestavine za špinačni narastek s skuto
- 500 g špinače
- 3 jajca
- 200 ml kisle smetane
- 100 g naribanega sira
- 250 g skute
- 100 g feta sira
- sol in poper po okusu
- maslo za pekač
Postopek
1Najprej operite in osušite špinačo. Odstranite ji bela stebla, zelene liste pa nasekljajte.
2V kozici na srednji temperaturi stopite malo masla. Dodajte špinačo in jo kuhajte približno 5 minut, dokler se ne zmehča. Odstranite jo s štedilnika in pustite, da se ohladi.
3V skledi gladko zmešajte jajca, kislo smetano, skuto, razdrobljen feta sir, sol in poper. Dodajte ohlajeno, nasekljano špinačo in vse premešajte. Zatem namažite pekač z maslom in vanj vlijte zmes. Potresite še z naribanim sirom.
4Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pečite 35-40 minut, dokler narastek ne porumeni. Postrezite ga še toplega.