Vaniljeve kocke so idealna sladica za toplejลกe dni, dobro ohlajene pa so res osveลพilen posladek. Njihova priprava ni zahtevna in nam ne bo vzela veliko ฤasa. V receptu so kocke, prelite z jagodnim ลพelejem, lahko pa sadje poljubno menjamo in uporabimo maline, borovnice, gozdne sadeลพe, kivi …, saj k vaniljevi kremi paลกe vso sadje.
Sestavine za vaniljeve kocke – brez peke
Vaniljeva krema
- 3 rumenjaki (velikostni razred M)
- 15 g ลกkroba
- 120 g kristalnega sladkorja
- 200 g sladke smetane za stepanje
- 250 g mleka
- 2 ลพliฤki vaniljeve paste ali 1 vaniljev strok
- 4 listiฤi ลพelatine
- 250 g sladke smetane za stepanje
Limonina sladkorna raztopina
- 200 ml vode
- 30 g limoninega sladkorja oz. po okusu
Jagodni ลพele
- 150 g zamrznjenih jagod
- 30 ml vode
- 1 vaniljev sladkor oz. po okusu
- 2 listiฤa ลพelatine
Potrebujemo ลกe
- 28 piลกkotov savoiardi (bebi piลกkoti)
Postopek
Vaniljeva krema
1Mleko, 200 g sladke smetane in vaniljevo pasto (ali vzdolลพ prerezan vaniljev strok) segrejemo do vretja.
2V posodici gladko zmeลกamo rumenjake, sladkor in ลกkrob.
3Vrelo mleko odstavimo (ฤe smo uporabili vaniljev strok, sredico postrgamo, jo dodamo k mleku in strok zavrลพemo); nekaj mleka prilijemo k rumenjakom (tako jih temperiramo), dobro premeลกamo in prilijemo k ostalemu mleku. Na srednji temperaturi s stalnim meลกanjem kuhamo 5 minut, da se krema zgosti.
4Kuhano kremo na dotik pokrijemo s plastiฤno ลพivilsko folijo (tako, da se folija dotika kreme).
5ลฝelatino 5 minut namakamo v hladni vodi, jo med dlanmi oลพamemo in raztopimo v kremi. Kremo dobro premeลกamo, ponovno pokrijemo s folijo in ohladimo do mlaฤnega.
6Medtem ko se krema hladi, srednje ฤvrsto stepemo 250 g sladke smetane in jo damo na hladno.
7Mlaฤno kremo z roฤnim meลกalnikom gladko premeลกamo in ji v dveh korakih z lopatko primeลกamo stepeno smetano.
Sladkorna raztopina
1Vodo s sladkorjem zavremo in ohladimo.
Sestavljanje
1Piลกkote na hitro z obeh strani pomoฤimo v sladkorno raztopino in zloลพimo na dno pekaฤa, velikosti 25 x 17 cm, ali podstavka, na katerega poloลพimo okvir (zloลพimo 2 stolpca s po 6 piลกkotov vodoravno in ob rob 1 piลกkot in pol navpiฤno).
2Piลกkote prelijemo s polovico kreme in povrลกino poravnamo. Postopek ponovimo s ลกe eno plastjo piลกkotov in preostalo polovico kreme.
3Povrลกino poravnamo in pecivo damo v hladilnik, da se krema uฤvrsti.
Jagodni ลพele
1ลฝelatino 5 minut namakamo v hladni vodi.
2Jagode, vodo in sladkor v manjลกi kozici segrejemo do vretja.
3S paliฤnim meลกalnikom jih zmeljemo pire; v pireju stopimo oลพete listiฤe ลพelatine in ga ohladimo do mlaฤnega.
4Mlaฤen jagodni pire prelijemo po ohlajeni kremi in damo v hladilnik, da se strdi.
5Ohlajeno pecivo nareลพemo na kocke in poljubno dekoriramo.

