Njoki z rikoto

Znam svetuje

Rikota (ricotta) je italijanski mlečni izdelek in dobesedno pomeni ponovno kuhana. Izdelujejo jo iz sirotke, tekočine, ki ostane pri izdelavi sirov. Sirotki dodajo citronsko kislino, segrevajo na približno 90°C in pobirajo plast, ki se nabira na površju. Pri nas ji rečemo albuminska skuta, ima manj maščob od običajne in je lažje prebavljiva. Uporabljamo jo lahko za razne omake, sladice, mi pa smo iz nje, v le nekaj minutah, pripravili rahle in okusne njoke.

Sestavine

  • 250 g rikote
  • 150 g ostre moke
  • 1 jajce
  • 30 g sveže naribanega parmezana ali pekorina
  • 1/2 majhne žličke soli

Postopek

1V skledo damo skuto, sol in parmezan. Dobro premešamo, nato dodamo še jajce in moko. Na hitro zgnetemo gladko testo. Če se testo še lepi, dodamo še malo moke.

2Od testa vzamemo tretjino, na pomokani deski oblikujemo za prst debel svaljek in ga narežemo na približno 2 cm široke koščke.

3Njoke odlagamo na pomokan pladenj in nadaljujemo s postopkom, dokler ne porabimo vsega testa.

4V velikem loncu zavremo vodo, jo posolimo in vanjo previdno stresemo pripravljene njoke. Kuhajo se približno 3-4 minute, odvisno od velikosti. Ko priplavajo na vrh, jih pustimo še minutko in s penovko poberemo iz kropa. Odlagamo jih na cedilo.

5Postrežemo takoj – zraven pripravimo poljubno mesno ali zelenjavno omako.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite