Njoki z rikoto

Znam svetuje

Rikota (ricotta) je italijanski mleฤni izdelek in dobesedno pomeni ponovno kuhana. Izdelujejo jo iz sirotke, tekoฤine, ki ostane pri izdelavi sirov. Sirotki dodajo citronsko kislino, segrevajo na pribliลพno 90ยฐC in pobirajo plast, ki se nabira na povrลกju. Pri nas ji reฤemo albuminska skuta, ima manj maลกฤob od obiฤajne in je laลพje prebavljiva. Uporabljamo jo lahko za razne omake, sladice, mi pa smo iz nje, v le nekaj minutah, pripravili rahle in okusne njoke.

Sestavine

  • 250 g rikote
  • 150 g ostre moke
  • 1 jajce
  • 30 g sveลพe naribanega parmezana ali pekorina
  • 1/2 majhne ลพliฤke soli

Postopek

1V skledo damo skuto, sol in parmezan. Dobro premeลกamo, nato dodamo ลกe jajce in moko. Na hitro zgnetemo gladko testo. ฤŒe se testo ลกe lepi, dodamo ลกe malo moke.

2Od testa vzamemo tretjino, na pomokani deski oblikujemo za prst debel svaljek in ga nareลพemo na pribliลพno 2 cm ลกiroke koลกฤke.

3Njoke odlagamo na pomokan pladenj in nadaljujemo s postopkom, dokler ne porabimo vsega testa.

4V velikem loncu zavremo vodo, jo posolimo in vanjo previdno stresemo pripravljene njoke. Kuhajo se pribliลพno 3-4 minute, odvisno od velikosti. Ko priplavajo na vrh, jih pustimo ลกe minutko in s penovko poberemo iz kropa. Odlagamo jih na cedilo.

5Postreลพemo takoj – zraven pripravimo poljubno mesno ali zelenjavno omako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite