Mehak, sočen biskvit z dušenimi jabolki in jagodami – a si lahko zamislite kaj boljšega?
Sestavine
- 2 jabolka
- 200 g jagod
- 100 g jagod za okras
- 400 g moke
- 3 jajca
- 170 g sladkorja
- 55 g stopljenega masla
- 250 ml kisle smetane
- 125 ml mleka
- 1 pecilni prašek
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- ščepec soli
Za jabolka
- 2 žlički masla
- 1 žlica sladkorja
- 1/2 čajne žličke cimeta
Postopek
1Jabolkoma očistimo peščišče, narežemo najprej na četrtine, nato pa na pol centimetra debele kolute. V ponvi razpustimo dve žlici masla in nanj položimo jabolka. Dodamo še sladkor in premešamo. Pri nizki temperaturi jih dušimo 5 minut, nato dodamo cimet in jih nežno premešamo. Pustimo še tri minute in odstavimo z ognja.
2Jagode operemo, odstranimo zelene dele in narežemo na četrtine.
3V skledi penasto zmešamo jajca s sladkorjem. Mešamo toliko časa, da zmes postane svetlo rumena in nekoliko gosta. Dodamo še kislo smetano, maslo, mleko in vaniljo. Dobro premešamo.
4Na jajčno mešanico presejemo moko s pecilnim praškom in ščepcem soli. Z električnim mešalnikom pri nizki hitrosti mešamo testo toliko časa, dokler se moka ne vpije in ne dobimo gladke zmesi.
5Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija, pekač s premerom 26 cm obložimo s peki papirjem.
6V pekač nalijemo polovico testa in nanj razporedimo polovico jabolčnih krhljev in jagod. Prelijemo z drugo polovico testa in po vrh razporedimo preostala jabolka in jagode.
7Pito pečemo 45-50 minut. Če se po vrhu prehitro peče, jo pokrijemo s peki papirjem.
8Pečeno pustimo 20 minut, da se nekoliko ohladi, okrasimo s svežimi jagodami in naša specialiteta je gotova.