Tiramisu rolada je naša različica tiramisuja in pripravili smo jo za tiste, ki radi stopate izven okvirjev. Rolada je odlična in enostavna za pripravo.
Sestavine za tiramisu rolado
Biskvit
- 5 jajc (velikostni razred M)
- 140 g kristalnega sladkorja
- 110 g gladke moke
- 20 g škroba
Krema
- 230 g sira mascarpone
- 80 g sladkorja v prahu
- 1/2 zamaška Baileysa (poljubno)
- 200 g sladke smetane za stepanje
- kakav v prahu za posip
Kavna raztopina
- 80 ml kave (espresso ali turške – turško kavo precedimo skozi gazo)
- 40 ml mleka
- 2 vaniljeva sladkorja
Premaz
- 150 g smetane za stepanje
- 15 g sladkorja v prahu
- kakav v prahu za posip
Postopek
Biskvit
1Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo vsaj 10 minut. Moko premešamo s škrobom in jo presejemo na jajčno maso. Nežno jo vmešamo z lopatko in enakomerno premažemo po običajnem gospodinjskemu pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo 8 minut (pazimo, da testa ne prepečemo!).
2Pečen biskvit z zgornjo stranjo navzdol zvrnemo na kuhinjsko krpo, na katero smo položili še en listi papirja za peko (papir s hrbtne strani odlepimo) in biskvit zvijemo v rolado. Pustimo, da se ohladi.
Kavna raztopina
1V vroči kavi raztopimo sladkor, dolijemo mleko in premešamo.
Krema
1Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno.
2Sir mascarpone gladko zmešamo s sladkorjem v prahu in likerjem. Z lopatko nežno primešamo stepeno smetano.
Sestavljanje
1Biskvit nežno odvijemo in ga s pomočjo čopiča navlažimo s kavno raztopino. Posipamo s kakavom v prahu.
2Biskvit enakomerno namažemo s kremo (pustimo 3 cm prostega roba, da krema ne uhaja med zvijanjem) in ponovno posipamo s kakavom v prahu. Rolado s pomočjo spodnjega papirja za peko (ali krpe) zvijemo in jo tesno ovijemo s plastično živilsko folijo. Damo jo za vsaj dve uri v hladilnik, da se krema učvrsti.
Premaz
1Sladko smetano s sladkorjem v prahu čvrsto stepemo – toliko, da lepo obdrži obliko, ne sme pa biti kepasta.
2Rolado odvijemo in postavimo na pladenj (po želji jo še dodatno navlažimo). S pomočjo paletnega noža jo premažemo s stepeno smetano in posipamo s kakavom v prahu.