Kostanjeva kremna juha je kraljica jeseni. Kostanj lahko velikokrat naberemo že ob robu gozda. Kostanj se velikokrat uporablja kot nadomestek krompirja. Je poln vitaminov in mineralov.
Sestavine
- 200 g kuhanega kostanja (olupljenega)
- 6 dcl jušne osnove
- 2 rezini slanine
- manjše korenje
- 1/2 stebla zelene
- 1/2 žlice masla
- beli del pora
- 1 šalotka
- 1 kisla smetana
- sol in poper
Postopek
1Grobo nasekljamo šalotko, korenje in zeleno. Na koščke narežemo tudi slanino.
2Na zmerni temperaturi počasi prepražimo slanino. Ko je lepo hrustljavo zapečena, jo odstavimo na papirnato brisačko, da vpije maščobo in pastime za kasneje.
3Iz ponve odlijemo maščobo in dodamo maslo. Ko se stopi dodamo zelenjavo in jo pražimo slabih 10min oziroma, da se zmehča in malce obarva.
4V večji lonec damo kostanj in prilijemo jušno osnovo. Zavremo in dodamo prepraženo zelenjavo ter sol in poper. Kuhamo 30 minut, vrenje naj bo rahlo.
5Kuhane sestavine zmiksamo s paličnim mešalnikom. Če je vse skupaj pregosto dodamo malce jušne osnove. Juha mora vseeno biti gosta.
6Šele, ko juho serviramo v vsak krožnik posebej dodamo slanino ter žličko kisle smetane. Po okusu lahko dodamo tudi kruhove kocks in peteršilj.