Kako zgostiti jed, da bo polna okusa in obdrลพala svojo strukturo? Velikokrat med kuhanjem ugotovimo, da je jed preredka. Povpraลกali smo kuharje in vsak je razkril svojo skrivnost.
Odvisno je, za kakลกno jed gre in v kakลกnem stanju jo ลพelimo postreฤi. Z zgostitvijo ne ลพelimo, da jed spremeni okus in barvo. Nekoฤ je veljalo, da smo praktiฤno vse zgoลกฤevali kar z belo moko. Ta tradicija se vse bolj opuลกฤa, kljub temu, da se pri veliko domaฤih jedeh ลกe vedno uporablja. Katere naฤine zgoลกฤevanja poznamo in kdaj jih uporabimo?
Podmet
Podmet je tista vrsta zgostitve, ki je najstarejลกa in kljub temu, da se opuลกฤa, je ลกe vedno zelo prisotna v vsakdanji kuhinji. Pripravimo ga tako, da ลพlico ali dve moke dobro vmeลกamo v 2 dcl vode ali juลกne osnove. Podmet potem vlijemo v vrelo jed in znova dobro premeลกamo. ฤe damo moko direktno v jed, bomo zelo verjetno imeli jed polno grudic.
Drobtine
Naslednji naฤin zgoลกฤevanja je z drobtinami. Ta naฤin najveฤkrat uporabimo pri kuhanju vampov. Kuharji priporoฤajo, da so drobtine ฤim bolj fino mlete.
Preลพganje
Podmet je naฤin, ki ga uporabimo kasneje, ko jed ลพe kuhamo. Preลพganje pa naredimo najprej. Naredimo ga tako, da na olju ali maslu prepraลพimo moko. Praลพimo poฤasi in ves ฤas meลกamo, da se ne zaลพge. Glede na ลพeleno barvo, po doloฤenem ฤasu, zalijemo z mrzlo vodo. Z mrzlo vodo zato, da poฤasi zavre in se ne naredijo grudice. Poznamo veฤ vrst oziroma naฤinov, ki se razlikujejo glede na barvo omake. Kakลกna je razlika?
Za pripravo svetlejลกih omak (beลกamel, ลพametna …) moko praลพimo le dobro minuto, da obdrลพi svojo svetlo barvo. Tamu naฤinu pravimo belo preลพganje.
Rumeno preลพganje naredimo enako kot belo, le da zalijemo z mrzlo vodo nekje po dveh minutah in pol.
Za temne omake pripravimo rjavo preลพganje. Postopek je enak kot pri ostalih dveh, praลพenje pa traja debelih pet minut.
Zgostitev s krompirjem
Krompir je poln ลกkroba, zato je odliฤen za zgoลกฤevanje. Najveฤkrat ga uporabimo v juhah in enolonฤnicah. ฤe ga ลพelimo uporabiti v omakah, ga ฤim bolj drobno naribamo. Pripomore tudi k bolj polnemu okusu jedi.
Kisla smetana z rumenjakom
Malokdo pozna ta zanimiv naฤin zgoลกฤevanja, pri katerem uporabimo kislo smetano in rumenjak. Skupaj zmeลกamo rumenjak in ลพlico kisle smetane. V jed vse skupaj vlijemo, ko neha vreti in s tem poskrbimo, da se dodatek ne sesiri. Takลกna zgostitev je izredno primeren naฤin za juhe iz morskimi sadeลพi, ฤesnovo juho itd.