Kruhovi cmoki

Znam svetuje

Kruhovi cmoki z maslom in jajci se najbolj podajo zraven meso v omaki, zelenjavnih jedi ali obare. Cmoki so tradicionalna jed, ki se pogosto pripravlja v kuhinjah srednje Evrope. Kruh se nareลพe na majhne koลกฤke ali zmelje v drobtine, nato pa zmeลกa z jajci, mlekom, zaฤimbami in zeliลกฤi. Nastale cmoke nato kuhamo v vodi ali juhi in postreลพemo z omako ali prelivom, na primer z maslom in drobtinami.

Rafinirana bela moka, ki se pogosto uporablja pri pripravi belega kruha, vsebuje manj hranilnih snovi kot polnozrnata moka. Kruh vsebuje vitamine B kompleksa, kot so tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kislina (B5) in folna kislina (B9). Ti vitamini so pomembni za presnovo energije, zdravje ลพivฤnega sistema in tvorbo novih celic. V polnozrnatem kruhu je obiฤajno veฤ teh vitaminov, saj je ohranjena tudi zunanja plast zrnja, imenovana otrobi, ki vsebuje veliko hranil.

Kruh vsebuje tudi minerale, kot so ลพelezo, cink, magnezij, fosfor in selen. ลฝelezo je pomembno za prenos kisika v telesu, cink je kljuฤen za imunski sistem, magnezij je potreben za zdrave kosti in miลกice, fosfor pomaga pri tvorbi DNA in selen deluje kot antioksidant. V polnozrnatem kruhu je, seveda, viลกja vsebnost mineralov, ker so ohranjene vse plasti zrnja.

Sestavine za kruhove cmoke

  • 1/2 kg starega kruha
  • 4 dcl mleka
  • 60 g masla
  • 2 jajci
  • sol
  • 20 g ฤebule
  • ลพlica peterลกilja
  • 120 g moke

Postopek

1Na kocke narezan star kruh navlaลพimo z mlekom, dodamo jajce, prepraลพeno ฤebulo in peterลกilj ter posolimo.

2Maso pustimo, da malo poฤiva, nato dodamo moko in gladko zmeลกamo.

3Na pomokani deski oblikujemo cmoke, velikost cmokov sami izberemo, in jih skuhamo v slanem kropu. Zabelimo jih z maslom in drobtinami ali z ocvirki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite