Priprava te rižote z rdečo papriko je preprosta, vendar zahteva skrbno izbiro in pripravo sestavin. Rdečo papriko najprej spečemo, da ji izvabimo sladkobo in globok okus. Nato jo olupimo, odstranimo semena in narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo sesekljan česen, ki okrepi okus jedi, ko zadiši pa še paradižnik, ki ga nekaj minut pražimo ter dodamo še narezano rdečo papriko. Pražimo, dokler se zelenjava ne zmehča in sprosti svoje arome. Nato dodamo arborio riž, ki je idealen za rižote, saj vpija tekočino in ustvarja kremasto teksturo. Riž pražimo, da postane rahlo prozoren, nato pa ga zalijemo z jušno osnovo ali vodo, ravno toliko, da je pokrit. Nadaljujemo s postopnim dodajanjem zelenjavne jušne osnove in med kuhanjem ves čas mešamo, da se riž sprosti škrob in ustvari gosto in kremasto rižoto.
Sestavine za rižoto z rdečo papriko
- 2 žlici oljčnega olja
- 3 velike rdeče paprike
- 3 stroki česna
- 600 g paradižnika v koščkih
- 2 lovor lista
- 150 ml jušne osnove
- 450 g riža
- 6 listov sveže bazilike
- sol
- poper
Postopek
1Paprike spečemo, dokler ne počrnijo. Nato jih preložimo v skledo in jih pokrijemo z več plastmi papirnatih brisačk. Počakamo 10 minut. Potem paprike olupimo, razpolovimo, jim odstranimo semena ter narežemo na rezance.
2V široki kozici segrejemo olje, dodamo česen in paradižnik in 5 minut segrevamo. Dodamo papriko in lovorjeva lista, dobro premešamo in dušimo 15 minut.
3V drugo kozico nalijemo jušno osnovo in jo segrevamo skoraj do vretja. V kozico s paradižnikom dodamo riž, zmešamo in segrevamo 2 minuti. Prilijemo 3 zajemalke osnove. Med občasnim mešanjem dušimo, da riž popije osnovo.
4Ko zmanjka osnove, jo prilijemo. Ko je riž mehak, ga posolimo in popopramo. Kozico odstavimo, pokrijemo in počakamo 10 minut. Pred postrežbo primešamo še baziliko.