Tofu nabodala z zelenjavo

Znam svetuje

Tofu nabodala z zelenjavo. Nekaj slastnega, enostavnega in pisanega. Imate radi zelenjavo? Potem je ta jed odliฤna izbira, da si popestrimo naลก jedilnik.

Tofu, znan tudi kot sojin sir ali sojina skuta, je izdelan iz sojinega mleka in bogat vir rastlinskih beljakovin.

Postopek izdelave je takลกen:

  1. Sojina zrna namoฤijo in zmehฤajo.
  2. Namoฤena sojina zrna se zmeljejo v pasto.
  3. Mleko se izloฤi iz paste.
  4. Sojino mleko se segreva, nato pa se doda koagulant, obiฤajno kalcijev sulfat ali magnezijev klorid. Ta korak povzroฤi, da se beljakovine v sojinem mleku strdijo.
  5. Strjeno sojino mleko se stisne v oblike, da se odstrani preseลพna tekoฤina in tvori tofu.

Tofu ima neลพen okus in teksturo ter prevzame okus drugih sestavin, s katerimi ga pripravljate. Zato se pogosto uporablja v razliฤnih jedeh, kot so stir-fry, juhe, solate, ocvrto in peฤeno. Poleg tega je tofu bogat z beljakovinami, hranilnimi snovmi, kot so kalcij in ลพelezo, ter je obiฤajno nizkokaloriฤen in nizko vsebuje nasiฤene maลกฤobe, zaradi ฤesar je odliฤna izbira za tiste, ki se drลพijo zdrave prehrane.

Pred pripravo tofu raลพnjiฤev je priporoฤljivo tofu najprej dobro oลพeti, da odstranimo odveฤno tekoฤino, nato pa ga marinirati vsaj nekaj ur ali ฤez noฤ, da absorbira okuse marinade.

Ko je tofu mariniran, ga nizajte na raลพnjiฤe skupaj z narezano zelenjavo, nato pa jih lahko peฤete, dokler niso lepo zapeฤeni in hrustljavi. Uporabite ฤvrst tofu, saj se bo laลพje obdrลพal na raลพnjiฤu.

Med bo dodal sladkobo in rahlo karameliziral tofu. Araลกidovo olje bo dodalo bogat okus in pomagalo pri praลพenju. Sezamovo olje bo prispevalo k aromi in okusu. Sojina omaka bo dodala slanost in bogastvo okusa. ฤŒesen, sveลพe nasekljan ali stisnjen, bo dodal ostrino, ingver pa prinesel pikantnost in aromo v marinado.

Recept za tofu raลพnjiฤe z zelenjavo je odliฤna izbira za vse, ki iลกฤete okusen in hranljiv naฤin priprave tofuja in zelenjave. Ta recept zdruลพuje razliฤne okuse in teksture ter je odliฤna reลกitev za vegetarijanske ali veganske obroke.

Prehranska vrednost tofu nabodal z zelenjavo

En obrok tofu nabodal (pribliลพno 2 raลพnjiฤa) ima:

  • Kalorije: Pribliลพno 150-200 kcal na obrok, odvisno od velikosti in vsebnosti kalorij v tofuju in zelenjavi.
  • Beljakovine: Pribliลพno 8-10 g beljakovin na obrok.
  • Maลกฤobe: Pribliลพno 10-12 g maลกฤob na obrok.
  • Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 8-10 g ogljikovih hidratov na obrok.
  • Vlaknine: Pribliลพno 2-4 g vlaknin na obrok, odvisno od koliฤine zelenjave.
  • Sladkor: Pribliลพno 4-6 g sladkorja na obrok.

Tofu vsebuje visoko kakovostne rastlinske beljakovine in zelo malo nasiฤenih maลกฤob, zato je odliฤna izbira za vegetarijance in vegane.

Poleg tega je ta jed bogata z vlakninami iz zelenjave ter razliฤnimi vitamini, minerali in antioksidanti.

Sestavine za tofu nabodala z zelenjavo

  • tofu
  • ฤebula
  • paprika
  • buฤke

Za marinado

  • ลพlica meda
  • araลกidovo olje
  • sezamovo olje
  • sojina omaka
  • 1 ฤesen
  • sveลพe nariban ingver

Postopek

1Tofu nareลพemo na kocke. Za marinado zmeลกamo vse sestavine in tofu vsaj eno uro mariniramo.

2Zelenjavo nareลพemo na kose, ฤebulo na debele rezine.

3Tofu in zelenjavo nataknemo na nabodala. Premaลพemo z marinado in peฤemo na ลพaru, obฤasno obrnemo, da se speฤe z vseh strani. Uporabimo lahko poljubno zelenjavo.

ฤŒe te zanimajo ลกe bolj zdrava tofu nabodala z zelenjavo

… lahko naredimo ลกe bolj zdravo razliฤico recepta za tofu nabodala, ฤe upoลกtevamo te reลกitve:

  1. Izberite ekstra trdi tofu z manj maลกฤobe: Pri nakupu tofuja se odloฤite za ekstra trdi tofu z manjลกo vsebnostjo maลกฤobe. Manj masten tofu ima manj kalorij.
  2. Omejite koliฤino olja: Uporabite manj olja za marinado in za peฤenje tofuja. Namesto tega lahko uporabite olje v steklenici s prลกilom.
  3. Zmanjลกajte koliฤino medu: ฤŒe ลพelite zmanjลกati sladkor v marinadi, uporabite manj medu ali uporabite nadomestek za sladkor, kot je agavin sirup ali javorjev sirup.
  4. Uporabite veฤ zelenjave: Dodajte veฤ razliฤnih vrst zelenjave, kot so brokoli, cvetaฤa, korenje, buฤke ali paprika, za veฤ vlaknin, vitaminov in mineralov.
  5. Izogibajte se soli: Zmanjลกajte uporabo soli v marinadi ter raje uporabite sveลพe zaฤimbe in zaฤimbe za dodajanje okusa.
  6. Dodajte sveลพe zeliลกฤa: Sveลพa zeliลกฤa, kot so peterลกilj, koriander ali bazilika, lahko dodajo jedi veฤ arome in okusa.
  7. Izberite polnozrnato prilogo: Namesto obiฤajnega belega riลพa ali kruha uporabite polnozrnato razliฤico z veฤ vlakninami.
  8. Nadomestite del olja z nizkokaloriฤno juลกno osnovo: Namesto vsega olja za peฤenje lahko uporabite nizkokaloriฤno juลกno osnovo za laลพje in manj mastno praลพenje.

Z upoลกtevanjem teh nasvetov lahko naredite bolj zdravo razliฤico tofu nabodal z zelenjavo, ki bo ลกe vedno okusna in hranljiva. Prav tako boste zmanjลกali vsebnost kalorij, maลกฤob in sladkorja ter poveฤali vnos vlaknin in hranilnih snovi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite