Jogurtovo pecivo z ribezom je zelo soฤna in rahla sladica, ki zdruลพuje sveลพino jogurta s sladkostjo in kislostjo ribeza. To pecivo se stopi v ustih, saj se sveลพi ribezi enakomerno porazdelijo po testu, kar ustvarja ฤudovit kontrast med mehkobo peciva in sveลพino jagodiฤevja. Jogurtova nota v pecivu prispeva k osveลพujoฤi in rahli teksturi.
Sestavine za jogurtovo pecivo z ribezom
- 1 dl navadnega jogurta
- 1 dl olja
- 4 jajca
- 250 g moke (t500)
- 160 g sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 pecilni praลกek
- ribez
Postopek
1Jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto meลกamo, dokler se sladkor ne stopi. Nato dodamo olje in jogurt in premeลกamo. V moko dodamo pecilni praลกek, premeลกamo, presejemo in zatem vse skupaj poฤasi dodajamo v zmes jajc in sladkorja. Ko je testo gladko, brez grudic, nehamo meลกati.
2Pekaฤ namastimo z maslom in vanj vlijemo zmes ter jo enakomerno razporedimo. V zmes dodamo ribez tako, da ga posujemo po vrhu. Koliฤino ribeza naฤeloma, ne glede na recept, izberemo sami.
3Peฤico ogrejemo na 170 stopinj Celzija in ko je segreta, vanjo potisnemo pekaฤ z biskvitom ter peฤemo pribliลพno 50 minut. Pecivo je peฤeno, ko ob robovih odstopi.
4Poฤakamo, da se ohladi, po ลพelji ga posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo. ฤe zraven ponudimo tudi domaฤ ribezov sok, bo sladkanje ลกe boljลกe.
Uporaba jogurta pri peki biskvita ima veฤ prednosti:
- Vlaลพnost in soฤnost: Jogurt je vlaลพna sestavina, ki pomaga ohranjati biskvit soฤen in mehak. Dodajanje jogurta v testo pomaga zadrลพati vlago med peko, kar prepreฤuje, da bi se biskvit izsuลกil.
- Nadomeลกฤanje maลกฤobe: Jogurt delno nadomesti maลกฤobo v biskvitu. Manjลกa koliฤina maลกฤobe in dodajanje jogurta ustvari bolj zdrav recept, hkrati pa se ohrani tekstura in bogat okus biskvita.
- Kislost in rahlost: Kislost jogurta ima blagodejen uฤinek na teksturo biskvita. Kislost jogurta aktivira tudi sodo bikarbono v testu, kar pripomore k rahljanju in dvigu biskvita ter je ลกe posebej koristno pri pecivu brez kvasa.
- Aroma: Jogurt s svojo aromo prispeva k okusnemu in osveลพujoฤemu profilu okusa. Razliฤni okusi jogurta, kot so vanilja, sadje ali grลกki jogurt, lahko dodajo edinstveno noto k biskvitu.
- Prilagodljivost: Jogurt je vsestranska sestavina, ki jo lahko kombiniramo z razliฤnimi okusi in dodatki v biskvitu. Omogoฤa eksperimentiranje z razliฤnimi recepti ter ustvarjanje raznolikosti in edinstvenosti v peฤenih izdelkih.
Vse te prednosti omogoฤajo, da jogurt postane koristna sestavina pri peki biskvitov, prispeva k boljลกi teksturi, okusu in kakovosti konฤnega izdelka.
Kakลกni pa so razlogi, da rdeฤi ribez uporabljamo v biskvitu? Preprosti:
- Aroma: Rdeฤi ribez ima sladko-kiselkast okus, ki lahko dodaja sveลพino in kompleksnost okusu biskvita. Ta sadna nota lahko prinese dodaten sloj okusa in aromo, ki dopolnjuje sladkost biskvita.
- Tekstura: Rdeฤi ribez je majhno sadje, ki se med peko obiฤajno zmehฤa, kar daje biskvitu soฤnost in neลพen ugriz. Mehke jagode ribeza lahko ustvarijo prijetno teksturo v biskvitu, ลกe posebej, ฤe se med peko rahlo razpadejo.
- Barva: Rdeฤi ribez ima ลพivahno rdeฤo barvo, ki lahko vizualno popestri biskvit. Ko se jagode ribeza peฤejo v biskvitu, lahko sprostijo svojo barvo, ki se razลกiri po testu in ustvari privlaฤne madeลพe ali vzorce. To lahko naredi biskvit bolj privlaฤen in estetsko prijeten.
- Sveลพina: Rdeฤi ribez je sadje, ki je pogosto povezano z obฤutkom sveลพine in poletja. Vkljuฤitev ribeza v biskvit lahko prinese sveลพino in osveลพujoฤ obฤutek, ki je prijeten za uลพivanje v toplih mesecih ali kadar ลพelite dodati nekaj sveลพine sladicam.