Jogurtovo pecivo z ribezom

Znam svetuje

Jogurtovo pecivo z ribezom je zelo soฤna in rahla sladica, ki zdruลพuje sveลพino jogurta s sladkostjo in kislostjo ribeza. To pecivo se stopi v ustih, saj se sveลพi ribezi enakomerno porazdelijo po testu, kar ustvarja ฤudovit kontrast med mehkobo peciva in sveลพino jagodiฤevja. Jogurtova nota v pecivu prispeva k osveลพujoฤi in rahli teksturi.

Sestavine za jogurtovo pecivo z ribezom

  • 1 dl navadnega jogurta
  • 1 dl olja
  • 4 jajca
  • 250 g moke (t500)
  • 160 g sladkorja
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 1 pecilni praลกek
  • ribez

Postopek

1Jajca, sladkor in vaniljev sladkor penasto meลกamo, dokler se sladkor ne stopi. Nato dodamo olje in jogurt in premeลกamo. V moko dodamo pecilni praลกek, premeลกamo, presejemo in zatem vse skupaj poฤasi dodajamo v zmes jajc in sladkorja. Ko je testo gladko, brez grudic, nehamo meลกati.

2Pekaฤ namastimo z maslom in vanj vlijemo zmes ter jo enakomerno razporedimo. V zmes dodamo ribez tako, da ga posujemo po vrhu. Koliฤino ribeza naฤeloma, ne glede na recept, izberemo sami.

3Peฤico ogrejemo na 170 stopinj Celzija in ko je segreta, vanjo potisnemo pekaฤ z biskvitom ter peฤemo pribliลพno 50 minut. Pecivo je peฤeno, ko ob robovih odstopi.

4Poฤakamo, da se ohladi, po ลพelji ga posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo. ฤŒe zraven ponudimo tudi domaฤ ribezov sok, bo sladkanje ลกe boljลกe.

Uporaba jogurta pri peki biskvita ima veฤ prednosti:

  1. Vlaลพnost in soฤnost: Jogurt je vlaลพna sestavina, ki pomaga ohranjati biskvit soฤen in mehak. Dodajanje jogurta v testo pomaga zadrลพati vlago med peko, kar prepreฤuje, da bi se biskvit izsuลกil.
  2. Nadomeลกฤanje maลกฤobe: Jogurt delno nadomesti maลกฤobo v biskvitu. Manjลกa koliฤina maลกฤobe in dodajanje jogurta ustvari bolj zdrav recept, hkrati pa se ohrani tekstura in bogat okus biskvita.
  3. Kislost in rahlost: Kislost jogurta ima blagodejen uฤinek na teksturo biskvita. Kislost jogurta aktivira tudi sodo bikarbono v testu, kar pripomore k rahljanju in dvigu biskvita ter je ลกe posebej koristno pri pecivu brez kvasa.
  4. Aroma: Jogurt s svojo aromo prispeva k okusnemu in osveลพujoฤemu profilu okusa. Razliฤni okusi jogurta, kot so vanilja, sadje ali grลกki jogurt, lahko dodajo edinstveno noto k biskvitu.
  5. Prilagodljivost: Jogurt je vsestranska sestavina, ki jo lahko kombiniramo z razliฤnimi okusi in dodatki v biskvitu. Omogoฤa eksperimentiranje z razliฤnimi recepti ter ustvarjanje raznolikosti in edinstvenosti v peฤenih izdelkih.

Vse te prednosti omogoฤajo, da jogurt postane koristna sestavina pri peki biskvitov, prispeva k boljลกi teksturi, okusu in kakovosti konฤnega izdelka.

Kakลกni pa so razlogi, da rdeฤi ribez uporabljamo v biskvitu? Preprosti:

  1. Aroma: Rdeฤi ribez ima sladko-kiselkast okus, ki lahko dodaja sveลพino in kompleksnost okusu biskvita. Ta sadna nota lahko prinese dodaten sloj okusa in aromo, ki dopolnjuje sladkost biskvita.
  2. Tekstura: Rdeฤi ribez je majhno sadje, ki se med peko obiฤajno zmehฤa, kar daje biskvitu soฤnost in neลพen ugriz. Mehke jagode ribeza lahko ustvarijo prijetno teksturo v biskvitu, ลกe posebej, ฤe se med peko rahlo razpadejo.
  3. Barva: Rdeฤi ribez ima ลพivahno rdeฤo barvo, ki lahko vizualno popestri biskvit. Ko se jagode ribeza peฤejo v biskvitu, lahko sprostijo svojo barvo, ki se razลกiri po testu in ustvari privlaฤne madeลพe ali vzorce. To lahko naredi biskvit bolj privlaฤen in estetsko prijeten.
  4. Sveลพina: Rdeฤi ribez je sadje, ki je pogosto povezano z obฤutkom sveลพine in poletja. Vkljuฤitev ribeza v biskvit lahko prinese sveลพino in osveลพujoฤ obฤutek, ki je prijeten za uลพivanje v toplih mesecih ali kadar ลพelite dodati nekaj sveลพine sladicam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite