Kunec s suhimi slivami, kuhan v rdečem vinu in telečji juhi, je jed za prave gurmane.
Sestavine
- kunec narezan na kose
- 175 g suhih sliv
- žlica olja
- 15 g masla
- 2 žlici moke
- 250 ml rdečega vina
- šopek z zelišči
- 250 ml jušne osnove – telečje
- strok česna
- sol
- poper
- peteršilj
Za kvašo iz rdečega vina
- grobo sesekljana čebula
- grobo sesekljan korenček
- poper v zrnu
- 125 ml rdečega vina
- žlica olja
Postopek
1Za kvašenje zložimo kose kunca, šopek zelišč, sesekljano čebulo in korenje v posodo v plasteh. Dodamo poper in zalijemo z vinom in oljem. Skledo pokrijemo in postavimo v hladilnik za 12-24 ur. Kose mesa vmes obračamo.
2Suhe slive prelijemo z vrelo vodo, da se zmehčajo. Meso vzamemo iz kvaše, kvašo shranimo. Olje in maslo segrejemo in meso opečemo z vseh strani.
3Meso poberemo iz ponve in vanjo damo čebulo in korenje iz kvaše ter malo popražimo, da se zmehča. Potresemo z moko in jo prepražimo, da porjavi. Primešamo kvašo, česen, sol in poper in v ponev vrnemo meso.
4Pokrito kuhamo 25 minut. Nato meso preložimo, omako precedimo na meso in iztisnemo sok iz zelenjave. Slive dodamo k mesu. Odkrijemo posodo in kuhamo do mehkega.
5Meso in slive zložimo na pladenj. Omako, če je potrebno, še pokuhamo, da se zgosti. Po potrebi še začinimo, potresemo s peteršiljem in postrežemo.
[…] Kunec s suhimi slivami […]