Če imate ribez, kar z jogurtovimi lončki izmerimo količine in mimogrede pripravimo to mehko, sočno in okusno pecivo.
Sestavine za jogurtovo pecivo z ribezom
- 3 jogurtove lončke rdečega ribeza
- 2 jogurtova lončka moke
- 1 pecilni prašek
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajci
- 1/2 jogurtovega lončka sladkorja
- 1/2 jogurtovega lončka rastlinskega olja
- 1 lonček polnomastnega, še bolje grškega jogurta
- 1 neškropljena limona
- ščepec soli
- sladkor v prahu za posip
Postopek
1Ribez osmukamo in operemo. Limoni najprej naribamo lupinico, nato pa stisnemo še sok.
2Pečico predgrejemo na 180°C pekač, velikosti 25×20 cm, namastimo z oljem ali obložimo s peki papirjem.
3Moko s pecilnim praškom in soljo presejemo. V skledi z električnim mešalnikom stepamo jajca s sladkorjem, dokler ne spremenijo barve in dobijo kremno strukturo, kar traja približno pet minut.
4Ob stalnem mešanju dodamo olje, limonino lupinico, limonin sok in jogurt, nato pa postopoma še presejano moko s pecilnim praškom. Stepamo še dve minuti.
5V maso stresemo 2 lončka ribezovih jagod, enega prihranimo za okras, nežno premešamo, da se enakomerno razporedijo in maso vlijemo v pekač. Pečemo na srednji legi 30-40 minut, naredimo preizkus z zobotrebcem. Ko ga zapičimo na sredino, mora biti suh, nanj se ne sme prijeti testo.
6Preden postrežemo, pecivo malo ohladimo, okrasimo s svežim ribezom in potresemo s sladkorjem v prahu. Pecivo je najboljše še mlačno.