Sardele na šavor

Znam svetuje

Odkrijte pristno sredozemsko doživetje s receptom za sardele na šavor. Ta jed, polna aromatičnih sestavin, vas bo popeljala na kulinarično potovanje ob jadranski obali.

Uživajte v sočnih sardelah, prepojenih z bogatim okusom šavorja, začimb in dišeče zeliščne note.

Sestavine za sardele na šavor

  • 1 kg sardel ali sardonov
  • sol
  • moka
  • 1,5 dl olivnega olja
  • na lističe narezana čebula
  • 3 stroki nasekljanega česna
  • 1 žlica drobtinic
  • lovorov list
  • vejica rožmarina
  • petršilj
  • limonina lupinica
  • 1 dl belega vina
  • 0,5 dl kisa

Postopek

1Ribe očistimo, osolimo, pomokamo in na vrelem olju v ponvi spečemo. Preložimo jih v skledo ali globok in velik krožnik.

2Malo olja iz ponve, kjer smo pekli ribe, odlijemo in dodamo svežega oljčnega olja in na njem prepražimo na tanke lističe narezano čebulo. Dodamo sesekljan česen, malo drobtinic, lovorov list, rožmarin, petršilj, limonino lupinico in prav malo soli. Premešamo, prilijemo vino in malo kisa ter prevremo.

3Vroč šavor takoj vlijemo na ribe, pustimo, da se ohladi, nato damo jed v hladilnik. Pustimo čez noč.

Nasveti

4Šavor je hitro pripravljen, poceni in zelo dober. Kadar nam ostanejo ocvrte ribe, jih odlično izkoristimo, če iz njih pripravimo šavor. Jemo ga lahko tri dni, saj je boljši ko se dlje marinira. Šavor pripravljamo v glavnem iz sardel in sardonov.

O sardelah na šavor morate vedeti tudi to:

  1. Šavor v dalmatinski kuhinji:
    • Šavor je klasična začimbna mešanica, pogosto uporabljena v dalmatinski kuhinji. Sestoji iz lovorjevih listov, česna, soli in popra, kar jedem daje edinstven, sredozemski okus.
  2. Bogata tradicija sardele:
    • Sardele so pomemben del sredozemske prehrane in imajo v dalmatinski kuhinji bogato tradicijo. Vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki so koristne za zdravje srca.
  3. Morski vonj ob Jadranu:
    • Jed s sardelami na šavor prinaša vonj morja in svežega zraka, saj so sardele pogosto ujete v Jadranskem morju.
  4. Sredozemski vpliv na prehrano:
    • Sredozemsko prehranjevanje je znano po koristih za zdravje, saj vključuje sveže ribe, olivno olje, zelišča in druge sestavine, ki spodbujajo dolgoživost.
  5. Priljubljena jed ob obali:
    • Sardele na šavor so priljubljena jed v restavracijah ob jadranski obali. Mnogi turisti se odločijo, da poskusijo to tipično morsko jed, ko obiščejo območje.
  6. Lokalni vpliv zelišč:
    • Šavor, kot začimbna mešanica, izhaja iz lokalnih zelišč in začimb, ki so značilne za dalmatinsko regijo, dodaja poseben okus in aromo jedem.
  7. Priljubljena v družinskih srečanjih:
    • Jed s sardele na šavor pogosto postane priljubljena tudi na družinskih srečanjih in piknikih, saj jo je enostavno pripraviti ter navdušuje različne okuse.
  8. Tradicionalna metodo priprave:
    • Mnogi recepti za to jed spoštujejo tradicionalno metodo priprave, ki ohranja avtentičen okus sredozemske kuhinje.
  9. Kulinarična povezava z Italijo:
    • Sardele na šavor delijo kulinarične povezave z italijansko kuhinjo, kjer podobne jedi z ribami in začimbami poudarjajo lokalne okuse.
  10. Druženje ob pripravi:
    • Priprava jedi s sardele na šavor pogosto združuje ljudi ob skupnem kuhanju, kar ustvarja družabno in kulinarično izkušnjo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite