Ajdovi polpeti so odliฤna in okusna jed, ki si jo lahko veฤkrat privoลกฤimo. Ajdova kaลกa je zdrava, okusna in vsestranska sestavina, ki jo lahko uporabite v razliฤnih jedeh. Tokrat vam predstavljamo recept za ajdove polpete z dodatkom sveลพe zelenjave, ki bodo zadovoljile vaลกe brbonฤice. Te hrustljave polpete so odliฤna izbira za tiste, ki iลกฤejo alternativo mesnim jedem ali pa preprosto ลพelijo vkljuฤiti veฤ zdravih ลพit in zelenjave v svojo prehrano.
Sestavine za ajdove polpete
- 1 skodelica ajdove kaลกe
- 2 skodelici vode
- 1 ฤebula, drobno sesekljana
- 2 stroka ฤesna, drobno sesekljana
- 1 srednje velika korenฤek, nariban
- 1 majhen krompir, nariban
- 1/2 skodelice sesekljanega peterลกilja
- 1/2 skodelice naribanega sira (npr. parmezan ali cheddar)
- 2 jajci, stepeni
- 1/4 skodelice drobtin
- sol po okusu
- poper po okusu
- olje za cvrtje
Postopek
1Ajdovo kaลกo sperite pod tekoฤo vodo v cedilu. Nato jo skuhajte v 2 skodelicah vode po navodilih na embalaลพi. Obiฤajno traja pribliลพno 15-20 minut, da se kaลกa skuha. Ko je kaลกa kuhana, jo odcedite in ohladite.
2Medtem ko se ajdova kaลกa ohlaja, pripravite ostale sestavine. Na ponvi segrejte malo olja in prepraลพite ฤebulo in ฤesen, dokler ne postaneta mehka in zadiลกita. Dodajte nariban korenฤek in nariban krompir ter praลพite ลกe nekaj minut, dokler se zelenjava ne zmehฤa. Odstranite z ognja in pustite, da se ohladi.
3V veliki skledi zdruลพite ohlajeno ajdo, prepraลพeno zelenjavo, sesekljan peterลกilj in nariban sir. Dodajte stepeni jajci, drobtine, sol in poper ter dobro premeลกajte, da dobite homogeno maso.
4Oblikujte majhne polpete. ฤe se vam zdi, da je masa preveฤ suha, dodajte malo vode ali olja, da boste laลพje oblikovali polpete.
5Na ponvi segrejte nekaj olja in na srednjem ognju popecite polpete po obeh straneh, dokler ne postanejo lepo zlato-rjave in hrustljave.
6Odcedite polpete na papirnati brisaฤi, da se znebite odveฤnega olja.
7Postrezite jih tople s solato ali priljubljenim omakami po vaลกem okusu, kot je jogurtova omaka, lepo pa se ujame tudi s kislo smetano ali drugimi prilogami.