Enostavna čičerikina enolončnica vas bo pogrela v mrzlih dneh ter vas napolnila z energijo. Čičerika je priljubljena sestavina v številnih jedeh, kot so humus, enolončnice in solate, ččičerikina zrna pa tudi pražimo. Recept za pečeno čičeriko:
Kuhamo čičeriko odcedimo, osušimo in jo v olju hrustljavo ocvremo ali pečemo v pečici. Ponudimo vročo, pred serviranjem jo pokapamo z limono.
Čičerikina enolončnica in njen okus
Čičerikina enolončnica, pripravljena po tem receptu, bo imela bogat in aromatičen okus. Čičerika bo dodala kremasto teksturo in nežno oreškast okus, medtem ko bodo korenček, koleraba in stebelna zelena prispevali svežino ter rahlo sladko noto. Začimbe, kot so kumina in kurkuma, bodo poskrbele za začinjenost in toplino, pri čemer bo kurkuma dala jedi značilno rumeno barvo.
Česen bo dodal globino okusu, lovorov list pa bo jedi dal nežno zeliščno noto. Vse skupaj bo začinjeno z oljčnim oljem in soljo, kar bo doprineslo k popolnemu ravnotežju okusov.
Svež peteršilj, ki ga lahko dodate po vrhu, bo prispeval svežino in pikantno noto, ki bo obogatila celotno doživetje okusa.
Hranila v tem receptu
V tem receptu za čičerikino enolončnico boste našli različna hranila:
- Beljakovine: Čičerika je odličen vir beljakovin, zato bo prispevala k vašim dnevnim beljakovinskim potrebam.
- Vlaknine: Čičerika, korenček, koleraba, stebelna zelena in česen vsebujejo vlaknine, ki so koristne za prebavo.
- Vitamini: V receptu so prisotni vitamini, kot sta vitamin A (iz korenčka), vitamin C (iz kolerabe), in različni vitamini iz zelenjave in začimb.
- Minerali: Vsebuje minerale, kot so železo, magnezij in kalij iz čičerike ter druge minerale iz drugih sestavin.
- Maščobe: Oljčno olje v receptu vsebuje zdrave mononenasičene maščobe, ki so koristne za srce.
- Antioksidanti: Kurkuma, česen in druge začimbe v receptu vsebujejo antioksidante, ki imajo potencialne koristi za zdravje.
- Ogljikovi hidrati: Čičerika, korenček, koleraba in stebelna zelena vsebujejo ogljikove hidrate, ki so vir energije.
Prehranska vrednost čičerikine enolončnice
Čičerikina enolončnica ima v povprečju takšno prehransko vrednost (vrednost je zapisana za eno porcijo enolončnice, če jo razdelimo na štiri porcije):
- Kalorije: Približno 250-300 kcal
- Beljakovine: Približno 10-15 g
- Ogljikovi hidrati: Približno 30-35 g
- Vlaknine: Približno 7-9 g
- Maščobe: Približno 10-12 g
- Nasičene maščobe: Približno 1-2 g
- Mononenasičene maščobe: Približno 5-6 g
- Polinenasičene maščobe: Približno 2-3 g
- Holesterol: 0 mg
- Sol: Približno 400-500 mg
- Kalij: Približno 500-600 mg
- Kalcij: Približno 50-100 mg
- Železo: Približno 2-3 mg
- Vitamin C: Približno 15-20 mg
- Vitamin A: Približno 1000-1500 IU
- Vitamin E: Približno 2-3 mg
- Folna kislina: Približno 50-75 µg
Čičerikina enolončnica je hranljiv obrok, bogat z vlakninami in beljakovinami, ki prispevajo k občutku sitosti in podpirajo prebavo. Hkrati vsebuje različne vitamine in minerale, kot so vitamin A, vitamin C, železo in kalij, ki so pomembni za zdravje. Oljčno olje pa dodaja zdrave maščobe in prispeva k okusu ter bogati jed z mononenasičenimi maščobami.
Sestavine za čičerikino enolončnico
- 2 čajni skodelici kuhane čičerike
- 1 srednje velik korenček
- 1/2 stebla stebelne zelene
- 1/2 srednje velike kolerabe (oranžna)
- 3 stroki česna
- 1/2 čebule
- 1 lovorov list
- 1 čajna žlička kumine v zrnu
- 2 čajni žlički kurkume v prahu (če imate že kuhano čičeriko, bo dovolj 1 žlička)
- oljčno olje
- sol
- svež peteršilj
Postopek
1Namakanje čičerike: če imamo suho čičeriko, jo operemo in namočimo dan pred načrtovanim kuhanjem. Namočimo jo v 3x do 4x več vode. Naslednji dan odlijemo vodo, v kateri se je čičerika namakala in ji dodamo svežo vodo (približno 3x več sveže vode, kot je čičerike). Čičerika je pripravljena na kuhanje.
Hitro namakanje: suho čičeriko damo v lonec s 3x več vode in jo kuhamo do vretja. Ko zavre, lonec odstavimo in čičeriko pustimo, da počiva 1 uro. Šele potem odlijemo vodo, dodamo svežo in začnemo s kuhanjem čičerike.
2Dodamo čajno žličko kurkume in ščepec soli. Čičeriko kuhamo v slani vodi približno 3 ure. Ko je skuhana, jo razdelimo na dva dela. En del pretlačimo, drugega pustimo v kosih.
3V drugi posodi na nizkem ognju prepražimo na oljčnem olju za 30 sekund kumino in list suhega lovora, nato dodamo čebulo. Pražimo do zlate barve. Nato dodamo sol, na drobno narezano zelenjavo in česen. Pražimo 30 sekund, zalijemo z vrelo vodo, dodamo polovico čičerike, ki smo jo pretlačili in kuhamo 20 minut na visokem ognju.
4Ko je enolončnica kuhana, odstranimo lovor, na hitro spasiramo s paličnim mešalnikom (naj ostane nekaj vidnih kosov zelenjave) in za konec dodamo še ostali del čičerike. Potresemo s peteršiljem in postrežemo.
Če te zanima …
katera hranila vsebuje čičerika:
- Beljakovine: Čičerika je odličen vir beljakovin, še posebej za vegetarijance in vegane. 100 g kuhane čičerike vsebuje približno 7-9 g beljakovin.
- Vlaknine: Čičerika je bogat vir vlaknin, ki podpirajo prebavo. 100 g kuhane čičerike vsebuje približno 6-7 g vlaknin.
- Ogljikovi hidrati: Čičerika vsebuje tudi ogljikove hidrate, ki so vir energije. 100 g kuhane čičerike vsebuje približno 20-25 g ogljikovih hidratov.
- Minerali: Čičerika je dober vir mineralov, kot so železo, magnezij, fosfor, kalij in cink.
- Vitamini: Vsebuje različne vitamine, vključno z vitaminom B6, folno kislino in vitaminom K.
- Antioksidanti: Vsebuje antioksidante, kot so flavonoidi in polifenoli, ki imajo potencialne koristi za zdravje.
- Maščobe: Čičerika vsebuje nekaj maščob, predvsem nenasičenih maščob, kar prispeva k okusu in kremasti teksturi.
- Nizek glikemični indeks: Čičerika ima nizek glikemični indeks, kar pripomore k uravnavanju ravni sladkorja v krvi.
Čičerika je priporočljiva za športnike in vegane, vegetarijance in sladkorne bolnike.
Zaradi folne kisline in magnezija preprečuje bolezni srca in ožilja. Izboljšuje krvno sliko, pomaga pri odpravljanju slabega holesterola in trigliceridov. Učinkovito ureja prebavo, saj veže nase strupe iz črevesja.