Ananas nas spominja na poletje. Na plaลพo, sladoled in osveลพilne pijaฤe. Prihaja iz Paragvaja in v Evropo je priลกel s Kriลกtofom Kolumbom.
Je tako zanimiv, okusen in zdrav, da bi mu zlahka dali nadimek ยปKralj sadjaยซ. Nekateri ga dajo celo na pizzo.
Je vir encimov, mineralov in vitaminov. Je redek primer sadja, ki ima kar 15 mineralov โ kalcij, kalij, magnezij, fosfor, jod, ลพelezo, cink in ostali. Ima veliko biotina, vitaminov A, B, C, E in B12. Pospeลกuje prebavo in je zelo primeren za ljudi, ki imajo premalo ลพelodฤne kisline.
Veliko se ga uporablja v lepotni industriji, saj koลพo nahrani znotraj in zunaj. Ohranja vlaลพnost, obnavlja in ฤisti. Upoฤasnjuje staranje in vraฤa elastiฤnost.
Kako vemo, kdaj je zrel? ฤe lahko list z lahkoto izpulimo, je ananas zrel. ฤe se ฤvrsto drลพi, potrebuje ลกe nekaj ฤasa. Zrel ima tudi zelo prijeten vonj. Na dotik ne sme imeti mehkih delov in temnih pik, saj to pomeni, da je prezrel oziroma je zaฤel gniti. Tudi kisel vonj je pokazatelj prezrelosti. Ananas ne mara nizkih temperatur, zato ga ne shranjujmo v hladilniku. V prostoru, kjer ga hranimo, naj bo vsaj 15 stopinj.