Ko si ลพelite pripraviti hiter in okusen prigrizek ali prilogo k mesnim jedem, so ti skutni ocvrtki odliฤna izbira.
Sestavine
- 300 g nepasirane skute
- 150 g ostre moke
- 2 jajci
- 50 g sveลพe naribanega parmezana
- 1 strok zdrobljenega ฤesna โ lahko izpustimo
- 1/4 ลพliฤke soli
- olje za cvrtje
Postopek
1V veฤjo skledo damo skuto, jajci, moko, parmezan, ฤesen in sol. Zgnetemo gladko testo.
2Delovno povrลกino pomokamo in nanjo stresemo testo in ลกe nekaj minut gnetemo, da dobimo enotno, gladko testo, ki se ne lepi veฤ.
3Po potrebi dodamo ลกe malo moke. Od testa vzamemo tretjino, na deski oblikujemo za palec debel svaljek in ga nareลพemo na pribliลพno 2 cm dolge kose.
4Med dlanmi oblikujemo kroglice. S postopkom nadaljujemo, dokler ne uporabimo vsega testa.
5V ลกiroki ponvi segrejemo olje za cvrtje – biti ga mora dovolj, da ocvrtki plavajo v njem. Segrejemo ga na 180 stopinj Celzija. ฤe nimamo termometra, naredimo poskus s kuhalnico. Potopimo jo v segreto olje in ko se okoli nje zaฤnejo delati mehurฤki, je olje prave temperature.
6Skutne kroglice cvremo v veฤ rundah – naenkrat jih v ponev damo toliko, da se ne dotikajo med seboj.
7Cvremo pribliลพno 4-5 minut, da se z vseh strani zlato-rumeno obarvajo. Ocvrte odlagamo na papirnato brisaฤko, da vpije odveฤno olje.
8Postreลพemo ลกe tople, lahko s kakลกno omako, recimo z jogurtovo, ali ponudimo kot prilogo k mesu.